Đurović: Dijalog ključan za dogovor koji bi omogućio funkcionalnost institucija

Đurović je, na sastanku sa izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Suzan Šuc, izrazila zadovoljstvo rezultatima Samita lidera Berlinskog procesa, te potpisivanjem tri regionalna sporazuma

3716 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, poručila je da je dijalog ključna pretpostavka dogovora koji bi omogućio funkcionalnost institucija, kao i da važni procesi u sistemu u narednom periodu budu odblokirani.

Ona se danas sastala sa izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Suzan Šuc.

Đurović je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, istakla da sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Njemačke karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Vlada Njemačke predvođena jasno prepoznala značaj Zapadnog Balkana i iskazala nedvosmislenu podršku daljem evropskom putu.

Đurović je takođe izrazila zadovoljstvo rezultatima Samita lidera Berlinskog procesa, te potpisivanjem tri regionalna sporazuma - o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, koji su važni za izgradnju integrisane zajedničke budućnosti bez unutrašnjih granica.

U tom kontekstu, Đurović je uvjerena da će uz poštovanje dinamike procedura, sporazumi u najkraćem mogućem i predviđenom roku biti ratifikovani.

Poručujući, kako navode, da proces evropske integracije nema alternativu, Đurović je zahvalila Njemačkoj na podršci koju na tom putu pruža Crnoj Gori.

Ona je poručila da će, bez obzira na složenost političkog trenutka u zemlji, i naredna Vlada biti čvrsto opredijeljena ka evroatlanskim integracijama.

Đurović je naglasila da izazovno pitanje imenovanja u pravosuđu, prvenstveno ono koje se tiče izbora sudija Ustavnog suda, traži kompromis i razumijevanje svih političkih aktera, te najavila da će lično inicirati razgovor predstavnika političkih partija u parlamentu.

Dijalog je, kako je istakla Đurović, ključna pretpostavka dogovora koji bi omogućio funkcionalnost institucija i to da važni procesi u sistemu u narednom periodu budu odblokirani.

"Izaslanica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Suzan Šuc je poručila da je Crna Gora kao zemlja kandidat koja je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu veoma važna za Njemačku kao zemlju članicu", navodi se u saopštenju.

Šuc je, kako je saopšteno, naglasila da Njemačka pomno prati razvoj političke situacije u Crnoj Gori te da dijelom zabrinjava razvoj političkih dešavanja, kao i nemogućnost da se dođe do potrebnih rješenja po pitanju imenovanja u pravosuđu.

Ona je, kako navode, primijetila da rješavanje političke situacije u zemlji svakako traži stabilnu i pouzdanu Vladu koja bi bila spremna da odgovori na moguće izazove u periodu koji slijedi, te bila neupitno opredijeljena da zemlju čvrsto drži na putu EU integracija.

"Sagovornice su se saglasile da su rezultati Samita lidera Berlinskog procesa značajni, te da će potpisivanje tri regionalna sporazuma bitno doprinijeti unapređenju obrazovnih politika zemalja regiona", navodi se u saopštenju.

Bonus video: