Nikolić: Spremni smo za kompromis, prioritet povlačenje Zakona o predsjedniku

Povlačenje Zakona će dokazati da je konkurencija odustala od antiustavnih radnji rušenja pravnog poretka. Politički dogovor ne dolazi preko noći, lopta je u dvorištu parlamentarne većine, a od toga će zavisiti naša dalja spremnost na politički dijalog, kazao je poslanik DPS -a

22584 pregleda 42 komentar(a)
Nikolić, Foto: Luka Zeković
Nikolić, Foto: Luka Zeković

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je za kompromis, a prioritet je povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore, kazao je poslanik DPS -a Andrija Nikolić.

On ističe, "prije par dana smo u Skupštini svjedočili obesmišljavanju Skupštine, glasanjem za antiustavni zakon".

Naglašava da su javnost obavijestili o daljim koracima odnosno uslovima, kojima bi se organizovao politički život. Nikolić dodaje da imaju dobru volju za zdravim političkom kompromisom.

Kako kaže, prioritet povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore, jer će to dokazati da je konkurencija odustala od antiustavnih radnji rušenja pravnog poretka.

"Ukoliko ovaj zakon uđe u pravni poredak, onda je besmisleno boraviti u institucijama Crne Gore", kazao je Nikolić.

Nikolić naglašava da je ta partija pozvala na protest, planiran za utorak ispred Skupštine zbog kršenja Ustava.

"Ovo je protest za odbranu dostojanstva Crne Gore i zaštitu njenih institucija i evropske budućnosti Crne Gore", dodao je Nikolić.

Ističe i da je poziv predsjednice Skupštine Danijele Đurović na sastanak o prevazilaženju političke i društvene krize "zakasnio nekoliko sedmica, odnosno mjeseci", ali je i najavio da će predstavnik DPS-a biti na tom sastanku.

"Politički dogovor ne dolazi preko noći, lopta je u dvorištu parlamentarne većine, a od toga će zavisiti naša dalja spremnost na politički dijalog" naglasio je poslanik DPS -a.

Ukoliko parlamentarna većina ostane pri ovom zakonu, dodaje Nikolić, sve gubi smisao. "Niko nije najavio da će povući potpise i izgleda da će nastaviti sa rušenjem institucija kojih su sada čuvari. Riječ je o nasilnoj pravnoj akciji", rekao je Nikolić.

On je dodao i da je većina institucija u državi u v.d. stanju.

Nikolić je istakao i da je cilj DPS-a da se stane "na kraj pravnom nasilju", kao i da žele da pruže ruku drugoj strani.

"Postoje adrese u regionu koje žele da zastanemo na putu evropskih integracija", rekao je Nikolić.

"Želimo inkluzivnu i parlamentarnu diskusiju za izglasavanje Ustavnog suda", zaključio je Nikolić.

Bonus video: