Vukčević: Nijesu se stekli zakonski uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata izbora u Podgorici

On je rekao da pri činjenici da bi protivpravno utvrđivanje konačnih rezultata izbora prije donošenja konačnih ili izvršnih odluka Ustavnog suda predstavljalo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika, jasno je da je zahtjev za sazivanje sjednice s tim ciljem upućen radi podstrekavanja na izvršenje tog krivičnog djela.

65808 pregleda 23 komentar(a)
Vukčević, Foto: Savo Prelević
Vukčević, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Izborne komisije glavnog grada Veselin Vukčević poručio je članovima te Komisije da se nijesu stekli zakonski uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici održanih 23. oktobra.

Članovi Izborne komisije Glavnog grada uputili su juče zahtjev Vukčeviću da sazove sjednicu za juče u 15 časova.

Vukčević je u dopisu naveo i da zahtjev za sazivanje sjednice te Komisije ne ispunjava uslove iz člana 11 stav 1 Poslovnika o radu komisije.

"Naime, navedenom odredbom je propisano da sjednicu Komsiije saziva i dnevni red predlaže predsjednik Komisije kada postoji potreba za radom Komisije, po sopstvenoj inicijativi ili na zahtjev najmanje tri člana stalnog sastava Komsije. Kako su zahtjev za sazivanje sjednice Komsije od 7. novembra potpisala samo dva od pet stalnih članova Komisije, dok su preostalih pet potpisnika opunomoćeni predstavnici podnosilaca izbornih lista, koji su u smislu člana 26 Zakona o izboru odbornika i poslanika, ćlanovi proširenog sastava, jasno je da nijesu ispunjeni članovi iz Poslovnika za sazivanje sjednice", naveo je Vukčević.

On je dodao da pri činjenici da bi protivpravno utvrđivanje konačnih rezultata izbora prije donošenja konačnih ili izvršnih odluka Ustavnog suda predstavljalo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika, jasno je da je zahtjev za sazivanje sjednice s tim ciljem upućen radi podstrekavanja na izvršenje tog krivičnog djela.

Vukčević je u dopisu naveo da je Odredbom člana 24 stav 1 Krivičnog zakonika propisano da ko drugog sa umišljajem podstrekne da učini krivično djelo, kazniće se kao da ga je sam izvršio.

"Stavom 2 istog člana propisano je da ko drugog s umišljajem podstrekava na izvršenje krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, a djelo ne bude ni pokušano, kazniće se kao za pokušaj krivičnog djela. Iz navedenog proizilazi da podnošenje navedenog zahtjeva predsjedniku Komisije da sazove sjednicu na kojoj bi se utvrdili konačni rezultati suprotno zakonom predstavljaju dovoljan osnov za podnošenje krivične prijave", poručio je Vukčević.

Pokret Evropa sad podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv Vukčevića.

Oni ga sumnjiče za krivično djelo zloupotreba službenog položaja jer je u dva navrata odbio zahtjev većine članova Izborne komisije da sazove sjednicu.

Povezani članci

08. Novembar 2022.

SDT-u podnijeta krivična prijava protiv Vukčevića

Bonus video: