Novi pokušaj izlaska iz krize

Danas nastavak parlamentarnog dijaloga na koji je pozvala predsjednica Skupštine

16685 pregleda 11 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: BORIS PEJOVIC
Danijela Đurović, Foto: BORIS PEJOVIC

Parlamentarni razgovori o rješavanju političke i institucionalne krize, na koje je pozvala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, zakazani su danas u podne.

Đurovićeva je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kazala da će tema razgovora biti imenovanja u pravosuđu, prvenstveno izbor sudija Ustavnog suda i reforma izbornog zakonodavstva.

Na dnevnom redu bi trebalo da bude i sudbina izmjena Zakona o predsjedniku, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je da će se odazvati pozivu predsjednice a poslanik te partije Andrija Nikolić rekao je juče da je poziv “zakasnio nekoliko sedmica, odnosno mjeseci”: “Politički dogovor ne dolazi preko noći, potrebna je šira akcija, i zavisiće od spremnosti parlamentarne većine. Ukoliko parlamentarna većina ostane pri ovom zakonu, sve gubi smisao”, rekao je Nikolić neposredno nakon poziva, prije dva dana.

Parlamentarni dijalog je ranije, dok je parlamentom rukovodio Ranko Krivokapić, korišćen kao sredstvo rješenja političkih kriza, ali je njegov nasljednik Ivan Brajović tu dobru praksu prekinuo.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je tokom mandata sazvao partije na razgovore o tadašnjim gorućim problemima, ali je taj pokušaj propao jer se već drugi put pozivu nisu odazvali lideri DPS-a, Socijalistička narodna partija i GP URA.

Danijela Đurović je zatim ljetos ponovo pozvala lidere, a tema je uglavnom bilo obezbjeđivanje dvotrećinske podrške za izbore u pravosuđu i Ustavnom sudu. Ni taj dijalog nije imao efekat, jer je izabran samo jedan član Sudskog savjeta dok nedostaju još tri, kao i četiri sudije Ustavnog suda, vrhovni državni tužilac.

Iz Evropske unije i više diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori oglasili su se nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku i izostanka političkog dijaloga, posebno u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda. Oni su izrazili zabrinutost zbog toga i poručili da svi politički subjekti zajedno treba da rade na pronalaženju izlaza iz trenutne krize.

Bonus video: