Jovanović: Državni tužilac nezavistan u radu i donošenju odluke u konkretnom predmetu

“Radi jedinstvene primjene zakona propisana je mogućnost davanja obaveznih uputstava za rad, koja mogu biti opšteg karaktera ili uputstva za postupanje u konkretnom predmetu”

5503 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vrhovno državno tužilaštvo
Foto: Vrhovno državno tužilaštvo

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović saopštila je da je državni tužilac, u skladu sa našim zakonom, nezavistan u radu i donošenju odluke u konkretnom predmetu.

Jovanović je učestvovala na Trećem radnom forumu generalnih tužilaca balkanskih država koji se održava u Bukureštu, od 8. do 10. novembra.

Tema Foruma je “Kontrolna ovlašćenja generalnih tužilaca – bitna uloga u ujednačenom sprovođenju zakona i zaštiti javnog interesa”.

Tom prilikom Jovanović je, kako navode, upoznala učesnike sa strukturom Državnog tužilaštva u Crnoj Gori, kako bi imali jasniju sliku o načinu na koji funkcioniše naša državnotužilačka organizacija.

Jovanović je pojasnila da je u skladu sa našim zakonom, državni tužilac nezavistan u radu i donošenju odluke u konkretnom predmetu.

“Radi jedinstvene primjene zakona propisana je mogućnost davanja obaveznih uputstava za rad, koja mogu biti opšteg karaktera ili uputstva za postupanje u konkretnom predmetu”, navela je ona.

Istakla je da uputstvo opšteg karaktera daje vrhovni državni tužilac, dok uputstvo za postupanje u konkretnim predmetima daju rukovodioci tužilaštava, za tužioce u tužilaštvima kojima oni rukovode.

Davanjem ovakvih uputstava opšteg karaktera, smatra Jovanović, daje se doprinos upravo ujednačenom sprovođenju zakona.

Učesnici skupa razmijenili su međusobna iskustva i praksu, te razmotrili mogućnost za njihovu primjenu u državama iz kojih dolaze. Izrazili su spremnost da daju svoj konkretan doprinos kada je u pitanju unapređenje regionalne saradnje.

Bonus video: