Bečić: Rješenje svih dilema je Ustavni sud, Demokrate će opet glasati za izmjene Zakona o predsjedniku

"Ako izaberemo sudije, nek Ustavni sud odmah na dnevni red sjednice stavi sve sporne odluke", istakao je Bečić

23594 pregleda 20 komentar(a)
Bečić, Foto: Nikola Dragaš
Bečić, Foto: Nikola Dragaš

Dijalog nema alternativu - poručio je danas, nakon sastanka dijela predstavnika partija o rješavanju političke i institucionalne krize, lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

"Građanima je lako da prepoznaju odgovornost, na kojoj god strani se nalazila. Lako je procijeniti iskrenost svakog političkog aktera. Lako se dijele etikete i lekcije. Svi zaboravljaju šta je bilo prije nekoliko mjeseci. Sjećate se histerije kad je usvojen Zakon o državnom tužilaštvu. Ono što ste slušali tada, slušate i sada. Danas neki imputiraju jedno, a zaboravljaju drugo - da je 46 poslanika proptivustavno preuzelo nadležnosti predsjednika Skupštine i zakazalo sjednicu parlamenta. Nastavili su onda sa ’zakonom o odlaganju izbora’, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim, pa sa ’zetskim zakonima’, izborima predsjednika opština u drugom mandatu...", rekao je Bečić.

On je naveo da su Demokrate zbog tih slučajeva koristile institucionalne mehanizme, dodajući da su jedino institucije mjerodavne da daju sud.

"Respektujem mišljenje svih, ali rješenje ovih dilema je Ustavni sud koji može da odlučuje. To zavisi od poslanika. Ni danas nisam čuo da je ijedan kandidat (za sudije Ustavnog suda) osporen i s moralnog i sa stručnog aspekta. Ako izaberemo sudije, nek Ustavni sud odmah na dnevni red stavi sve sporne odluke", rekao je Bečić.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je danas organizovala sastanak o rješavanju političke i institucionalne krize u formatu lidera partija, koji su zbog nedolaska predsjednika Demokartske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, napustili Andrija Mandić (DF), Milan Knežević (DF), Nebojša Medojević (DF), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora).

Bečić je ocijenio da političku i institucionalnu krizu može da deblokira petominutno glasanje u Skupštini..

Na pitanje hoće li Demokrate opet glasati za izmjene Zakona o Predsjedniku, Bečić je odgovorio potvrdno.

"U ovom trenutku ne vidimo nijedan razlog da promijenimo odluku", poručio je.

Bonus video: