Đurović: Odnosi Crne Gore i Jermenije su konstruktivni i prijateljski

Kako je saošteno iz Skupštine, Đurović je rekla da kvalitetu odnosa nedvosmisleno doprinosi i angažovanje ambasada Crne Gore i Jermenije

2937 pregleda 0 komentar(a)
Hovakimian i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Hovakimian i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Odnosi Crne Gore i Jermenije su konstruktivni i prijateljski i predstavljaju čvrstu osnovu za unapređenje sveukupne saradnje, za šta postoji potencijal, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Đurović je, na sastanku sa nerezidentnim ambasadorom Jermenije u Crnoj Gori Ašotom Hovakimianom, rekla da se, na osnovama prijateljstva i razumijevanja, otvorenosti i spremnosti, zajednički može doprinijeti daljem razvoju tih odnosa.

Kako je saošteno iz Skupštine, Đurović je rekla da kvalitetu odnosa nedvosmisleno doprinosi i angažovanje ambasada Crne Gore i Jermenije.

“Govoreći o potencijalima i perspektivi razvoja parlamentarne saradnje, Đurović je pozdravila inicijativu Hovakimiana u pravcu neophodnosti intenziviranja i dinamiziranja veza na ovim relacijama”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, ona je uvjerena da će međusobne posjete članova grupa prijateljstva dva parlamenta biti realizovane u najskorijem periodu.

Đurović je ukazala da postoji prostor za intenziviranje partnerstva i saradnje u domenu povezivanja malih država u sferama high tech i IT tehnologija.

“Ali i napomenula da Crna Gora cijeni inicijativu Nacionalnog politehničkog univerziteta Jermenije (NPUA) za saradnju sa Univerzitetom Crne Gore u brojnim oblastima obrazovanja, naučnotehnološke saradnje, kao i obuke u okviru centara izvrsnosti koji djeluju unutar NPUA”, rekli su iz Skupštine.

Hovakimian je podsjetio na dugogodišnje prijateljske veze dvije države, istorijske veze koje spajaju narode Crne Gore i Jermenije.

On je naglasio važnost intenziviranja saradanje u oblasti obrazovanja i kulture, podsjećajući da je upravo u jermenskoj štampariji u Beču štampano prvo izdanje Gorskog vijenca Petra II Petrovića Njegoša, kao i da je u istoj štampariji štampan Novi zavet Vuka Karadžića i Pesme Branka Radičevića.

Kako je naveo, 175. godišnjica od štampanja prvog izdanja Gorskog vijenca je velika godišnjica književnosti, i jedan od povoda koji će iznova vezati dvije zemlje, sada kroz direktnu saradnju Amabasade sa akademskom zajednicom.

On je upoznao Đurović sa složenošću situacije u kojoj se nalazi Jermenija, a koja se tiče oblasti Nagorno Karabaha, kao i novim sukobom koji je prije mjesec izbio u regionu Kavkaza.

Sagovornici su, kako je saopšteno, konstatovali da o bliskim istorijskim vezama Crne Gore i Jermenije svjedoči i postojanje Jerevanske ulice u Podgorici i Titogradske ulice u Jerevanu.

"Oni su poručili i da na tom nivou postoji prostor za daljim intenziviranjem veza, uz podsjećanje na inicijativu za otvaranjem Centra za tehnološku edukaciju, za šta će, kako je kazala Đurović nesumnjivo postojati i raspoloženje nove lokalne vlasti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: