Skupština, EPCG i CEDIS praznuju mimo države

Njegošev dan pada u nedjelju, poslanici i zaposleni u parlamentu neće raditi ni u ponedjeljak

32240 pregleda 69 komentar(a)
”Ne radi se o postupanju suprotnom Zakonu o državnim i drugim praznicima”: Đurović, Foto: Boris Pejović
”Ne radi se o postupanju suprotnom Zakonu o državnim i drugim praznicima”: Đurović, Foto: Boris Pejović

Skupština neće raditi u ponedjeljak na osnovu odluke predsjednice parlamenta Danijele Đurović, uprkos odluci Ministarstva rada i socijalnog staranja da se Njegošev dan praznuje jedan dan.

Dan rođenje Njegoša je posljednji ustanovljeni praznik u Crnoj Gori i slavi se 13. novembra. Taj dan ove godine pada u nedjelju.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, Njegošev dan - crnogorski praznik kulture, praznuje se samo na dan praznika.

Poslanici su, na predlog Demokrata, krajem prošle godine usvojili izmjene Zakona o državnim praznicima i većinom prihvatili da Dan Njegoševog rođenja bude državni praznik. Samo su tri poslanika Bošnjačke stranke bila protiv.

Odlukom predsjednice, Skupština ipak Njegošev dan slavi dva dana.

Iz njenog kabineta kazali su da se njen stav - da Skupština neće raditi povodom obilježavanja Njegoševog dana, u ponedjeljak, 14. novembra, odnosi i na poslanike i na zaposlene u najvišem zakonodavnom domu.

”Napominjemo da se ne radi o postupanju suprotnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima. Naprotiv, kada su se već pojavile nedoumice u sprovođenju Zakona i od strane nadležnih institucija i u javnosti, ocijenjeno je da su oni koji su donijeli izmjene Zakona najpozvaniji da iskažu njegov cilj, duh i samu namjeru donošenja. Time Skupština iskazuje spremnost i želju da sprovodi Zakon dosljedno svrsi koja se željela postići njegovim donošenjem”, naveli su.

U tom smislu, kako su dodali, stav predsjednice Đurović da 14. novembra ne bude sjednice Skupštine i radnog dana za službu ovog doma jeste njen i doprinos Skupštine obilježavanju Njegoševog dana - crnogorskog praznika kulture: “Koji... treba da nas ujedinjuje, a ne dijeli”.

Ministar pravde Marko Kovač na sjednici Vlade predložio je da ponedjeljak bude neradan dan, ali je njegov predlog odbijen.

Lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je u četvrtak da će izmijeniti Zakon i umjesto jednog dana praznovanja predvidjeti dva.

Iz te partije sinoć su najavili da će predlog izmjena zakona podnijeti parlamentu početkom sljedeće sedmice.

Oni su nazvali skandaloznim to što je Vlada tumačila da je ponedjeljak radan dan, iako 13. novembar pada ove godine u nedjelju.

I EPCG slavi dva dana...

Izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin najavio je da će u toj državnoj kompaniji ponedeljak biti neradan dan, kao i u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu...

Rovčanin je te informacije objavio na svom Fejsbuk nalogu.

”Imajući u vidu da je 13. novembar ove godine nedjelja, to je ponedeljak 14. novembar neradni dan kao opšta norma o prenosu definisana zakonom za konkretne slučajeve”, naveo je Rovčanin.

On je naveo da je to u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima.

Bonus video: