Budvani rizikuju upozorenje vlade

Džaković i predstavnik SNP-a nijesu došli na jučerašnji sastanak predstavnika vlasti. Razgovori odloženi za narednu sedmicu
9 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.09.2017. 05:41h

Sastanak vladajuće koalicije u Budvi juče nije održan, jer se na razgovorima nijesu pojavili nezavisni odbornik Stevan Džaković i predstavnik Socijalističke narodne partije (SNP).

Time je nastavljena kriza budvanske vlasti, jer je na sastanku trebalo da se razgovara o nastavku održavanje sjednice lokalnog parlamenta.

Prvi čovjek Demokratskog fronta (DF) u Budvi, Marko Bato Carević,kazao je da je sastanak odložen za narednu nedjelju.

“Ne možemo ići dalje, ako se ne sjedne za sto i vidi gdje smo. Koalicija tome služi, moraju svi jasno da kažu da li je podržavaju ili ne. To očekujemo da učini i Džaković. Vjerujem da će se naredne sedmice svi pojaviti na sastanaku. Da se napokon saberemo i vidimo da li ova vlast ima podršku ili ne. To moramo jedni drugima u oči reći”, kazao je Carević “Vijestima”.

Zakazivanjem sastanka za narednu nedjelju, budvanska vlast dolazi u cajtnot, jer 11. oktobra isitiču tri mjeseca od poslednje održane sjednice. Sagovornici “Vijesti” iz budvanske vlasti navode da bi u tom slučaju mogli dobiti upozorenje Vlade.

Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno je da Vlada može pokrenuti proceduru uvođenja prinudne uprave ukoliko se lokalni parlament ne sastane šest mjeseci ili ne usvoji budžet.

Džaković je dva i po mjeseca bojkotovao skupštinske sjednice zahtijevajući, uslovljavajući povratak iniciranjem izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, kako bi se odbornici i poslanici mogli birati neposredno na otvorinim listama. Nakon što su Demokrate najavile da će izmjene zakona inicirati kada se steknu uslovi za povratak u državni parlament, Džaković je obećao da će doći na sjednicu SO.

Iz Demokratskog fronta, na čijoj je listi Džaković bio kao kandidat Pokreta za promjene, zahtjevali su da nezavisni odbornik dođe na sastanak predstavnika budvanske vlasti i otvoreno obeća da će ubuduće poštovati koaliconi sporazum i neće izazivati nove krize.

Džaković je ranije kazao da neće dolaziti na sastanak budvanske vlasti, ali da će dati kvorum na predstojećem skupštinskom zasijedanju.

Kolicioni partneri su se juče trebali dogovoriti o nastavku 9. sjednice SO, koja je prekinuta 30. maja. Vladajuća koalcija je, od tada, uspjela da održi samo jednu sjednicu 1. jula, zakazanu po hitnom postupku.

Tu sjednicu Džaković je bojkotovao, ali su kvorum obezbijedili odbornici DPS-a, Crnogorska i Socijaldemokrate. Vladajuća koalcija ima 17 od 33 odbornika, i bez samo jednog odbornika nema kvorum.

Bonus video: