DPS: Vlada da krene u proceduru nabavke lijeka Trikafta

"Insistiramo da se obezbijede potrebna finansijska sredstva za lijek za sve pacijente sa cističnom fibrozom starije od šest godina kojih je 26 u Crnoj Gori, a koji mogu odmah da ga koriste - ostalih 11 imaju manje od šest godina, a jedan pacijent ne može taj lijek da koristi"

3789 pregleda 3 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Članovi skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje iz redova Demokratske partije socijalista (DPS) Lidija Kljajić, Jevto Eraković, Halil Duković i Ivan Mitrović poručili su da Vlada Crne Gore obezbijedi novčana sredstva i krene u proceduru nabavke lijeka Trikafta.

"Tema 51. sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje je 'Osvrt na status, tretman i liječenje osoba koje boluju od cistične fibroze i odgovor države na pojavu i dosadašnji tretman ove rijetke bolesti'. Poslanici DPS ne prisustvuju sjednici Odbora zbog izglasavanja neustavnog Zakona o predsjedniku. Napominjemo da je DPS tu temu pokrenuo još u julu 2021. godine kada su zdravstvene vlasti ignorisale najozbiljniji problem 38 crnogorskih mališana oboljelih od ove teške bolesti", navodi se u saopštenju koje je DPS dostavio medijima.

Kako navode rješenje problema nabavke ovog lijeka mora biti imperativ - prvo zbog mališana, njihovih roditelja i cijele zajednice.

"Podržavamo predlog 'Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore' da se što hitnije počne sa interventnim uvozom lijeka za sve pacijente koji ispunjavaju uslove za njegovo korišćenje, a to su sva djeca starija od šest godina sa makar jednom mutacijom delta f 508", kažu iz DPS.

Takođe, kako navode, insistiraju od Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija da obezbijede potrebna finansijska sredstva za lijek Trikafta za sve pacijente sa cističnom fibrozom starije od šest godina kojih je 26 u Crnoj Gori, a koji mogu odmah da ga koriste. Ostalih 11 imaju manje od šest godina, a jedan pacijent ne može taj lijek da koristi.

"S obzirom na to da se u susjednim zemljama lijek već počeo koristiti, smatramo da se za manji broj pacijenata u Crnoj Gori mogu i moraju izdvojiti potrebna sredstva i tako lijek obezbijediti svim pacijentima, jer zdravlje nema cijenu. Primjenom ovog lijeka umanjiće se troškovi za terapiju koju pacijenti sada koriste, a neće im biti potrebna nakon njegove primjene", piše u saopštenju

Paralelno sa interventnim uvozom lijeka, u DPS-u samtraju da treba raditi njegovu registraciju.

"A, procedure oko registracije i raspisivanja tendera maksimalno ubrzati. Proceduru predviđenu za registraciju lijeka za rijetke bolesti svesti na period do šest mjeseci, što je moguće uz aktivnije zalaganje Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, a imajući u vidu da se radi o lijeku za djecu koji im obezbjeđuje normalan život i razvoj. Takođe, odmah da resorno Ministarstvo zaključi potrebne ugovore sa dobavljačima i otpočne proces interventnog uvoza lijeka, objavom potrebnog tendera", kažu iz DPS.

Na ovaj način, kako navode, djeci će se pružiti normalan život kakav zaslužuju, a koji žive svi njihovi vršnjaci i pokazati da država igra ključnu ulogu u liječenju svojih građana.

"U ime pacijenata i njihovih porodica zahtijevamo od crnogorske Vlade da obezbijedi potrebna novčana sredstva i odmah krene u proceduru nabavke lijeka Trikafta", zaključuju iz DPS.

Bonus video: