Picula: Crna Gora dramatično usporila na putu u EU

”Umjesto neuspješnih pokušaja preslaganja i dubioznih manevara kojima se pokušava očuvati ovaj sastav Skupštine, za zdravlje institucija najbolje bi bilo da se sprovedu vanredni parlamentarni izbori. To bi bio najlegitimniji potez s ciljem formiranja jasne skupštinske većine i izlaz iz trenda institucionalnog nazadovanja”

35464 pregleda 98 komentar(a)
Nadam se da će protesti ostati mirni: Tonino Picula, Foto: Evropski parlament
Nadam se da će protesti ostati mirni: Tonino Picula, Foto: Evropski parlament

Poslanik i izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula poručio je da bi prijevremeni parlamentarni izbori bili najbolje rješenje za “zdravlje” crnogorskih institucija i izlazak iz institucionalnog nazadovanja koje je “dramatično” usporilo put prema Evropskoj uniji.

”Umjesto neuspješnih pokušaja preslaganja i dubioznih manevara kojima se pokušava očuvati ovaj sastav Skupštine, više sam puta već ocijenio kako bi za zdravlje institucija najbolje bilo da se provedu vaanredni parlamentarni izbori. To bi bio najlegitimniji potez s ciljem formiranja jasne skupštinske većine. Ujedno bi predstavljao izlaz iz trenda institucionalnog nazadovanja jer je crnogorski put prema EU dramatično usporio. Ne smije se zanemariti niti kontekst ozbiljno promijenjenih geopolitičkih okolnosti u kojima živimo, gdje zacrtani evroatlantski smjer Crne Gore ne smije biti doveden u pitanje”, rekao je Picula za “Vijesti”.

On je ponovio da se vrijednosti i norme koje baštini i razvija EU temelje na poštovanju i dosljednom sprovođenju zakona kao i demokratskih načela, navodeći da su izmjenama Zakona o predsjedniku ovi su postulati narušeni.

”Ustavom zajamčena ovlašćenja predsjednika ne mogu se mijenjati donošenjem izmjena jednog Zakona, već bi za to trebalo da postoji dvotrećinska većina svih zastupnika Skupštine, kako nalaže crnogorski Ustav. Riječ je, dakle, o pokušaju razgradnje ustavnopravnih normi u dnevnopolitičke svrhe... Čak i da izmjene ovlasti predsjednika nisu neustavne, predsjednik nema nikakvu obavezu imenovati mandatara nove vlade bez jasne većine koje za to i dalje nema”, dodao je evropski zastupnik, komentarišući događaje oko izmjena zakona o predsjedniku i njihov uticaj na EU agendu Crne Gore.

Picula je kazao da protesti u vezi sa izmjenama zakona imaju stranačku pozadinu, uprkos tome što ih formalno organizuje civilna organizacija, ali da su njegove poruke o izazivanju ustavne nestabilnosti, kako navodi, nažalost tačne.

“Ako se prosvjedi nastave, kako je najavljeno, nadam se da će, kao i početkom ovog tjedna, ostati mirni. Uvijek sam za opciju u kojoj se javni protesti nastavljaju u obliku političkog dijaloga sučeljenih interesa. Bez toga, protesti mogu s vremenom okupljati samo sve frustriranije ljude koji sve teže racionalno komuniciraju”, kaže on.

Upitan da prokomentariše ranije slučajeve kršenja Ustava nakon što je nedavno kazao da je “Ustav temelj vladavine prava i da sve zakonodavne odluke moraju biti usklađene s njim”, Picula je ponovio da je poštovanje najvišeg pravnog akta jedno od temeljnih načela evropskih pravnih poredaka.

EU je započela, kako je podsjetio, pretpristupni proces s Crnom Gorom prije punih deset godina u dobroj vjeri njenog uključenja u svoje redove.

”Pregovarački okvir detaljno propisuje kako poboljšati postojeća stanja i gdje uvesti prijeko potrebne reforme. Brisel cijelo vrijeme ohrabruje Crnu Goru u postizanju traženih standarda. Da su se u Crnoj Gori u tom periodu događala ovako eklatantna nastojanja zaobilaženja ustavnopravnih normi, sigurno ne bi napredovala do razine najuspješnije zemlje kandidata za članstvo”, dodao je on.

Picula kaže da Evropski parlament od početka procesa pristupanja Crne Gore EU, temeljno, ozbiljno i dobronamjerno radi na jačanju demokratskih institucija i sprovođenju ključnih reformi u Crnoj Gori. On vjeruje, kako je naveo, da zastupnici, a i institucija kao takva, maksimalno pomažu u relaksiranju sve napetije političke situacije u državi kako bi se Crna Gora dovoljno stabilizovala da nastavi put prema članstvu u EU.

”U tom smislu postoje već uspješni primjeri takve vrste posredovanja, npr. u Sjevernoj Makedoniji koji su dali dobar rezultat. Međutim, moraju se iskreno prihvatiti principi dvosmjerne komunikacije i otvorenosti za postizanje kompromisa. Sve bi ostalo predstavljalo gubitak vremena. A njega Crna Gora ima sve manje kada je riječ o šansama za ozbiljniji iskorak prije završetka tekućeg mandata Parlamenta i Komisije”, zaključuje evropski zastupnik.

Nefunkcionalnost Ustavnog suda nije bezazleno pitanje

”Nadam se da su politički akteri svjesni svoje odgovornosti, jer nefunkcionalnost Ustavnog suda nikako nije bezazleno pitanje. Pitanje izbora sudija Ustavnog suda je apsolutni prioritet jer Crna Gora ne može naprijed bez rješenja tog problema. Ustav jasno govori o tome kakva je vrsta većine potrebna za izbor ustavnih sudija. Međutim, mislim da građani Crne Gore, kao i partneri Podgorice iz inozemstva, ne očekuju dogovor dovoljnog broja stranaka potrebnog za izbor ustavnih sudija. Svi su naime poučeni iskustvom sve žešćeg političkog sukobljavanja tokom posljednje dvije godine između opozicije i vladajućih, ali i sukoba unutar koalicija na vlasti. Dijelim takvo razmišljanje”, rekao je Picula komentarišići postojanje političke volje za izbor sudija US.