Vlada: Crna Gora nastavila da bilježi dobre rezultate na putu ka EU

Usvojen polugodišnji i kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU

7540 pregleda 17 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je nastavila da bilježi dobre rezultate u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), prvenstveno u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je danas usvojila polugodišnji i kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU.

„U periodu obuhvaćenom izvještajima (januar-septembar 2022. godine), Crna Gora je nastavila da bilježi dobre rezultate u procesu pristupanja Evropskoj uniji, prvenstveno u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su donijeti ključni dokumenti za proces evropske integracije, poput Programa pristupanja Crne Gore EU 2022-2023, kao i Programa ekonomskih reformi 2022-2024.

„Restrukturirana je pregovaračka struktura i izmijenjene radne grupe za pojedina pregovaračka poglavlja, kako bi se u njih uključili predstavnici svih relevantnih aktera uključujući nevladin sektor“, kaže se u saopštenju.

Kako se ističe, u vladavini prava, kao ključnoj oblasti za napredak pristupnih pregovora, realizovane su važne obaveze, poput kompletiranja Tužilačkog savjeta, izbora vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca i glavnog specijalnog tužioca.

Iz Vlade su rekli da je nastavljeno stoprocentno usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu.

„Istraživanje javnog mnjenja pokazalo da članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i dalje podržava ubjedljiva većina građana – 74,6 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o zabranjenim odnosno dozvoljenim načinima upotrebe, proizvodnje i stavljanja na tržište hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Cilj izmjena Uredbe je, kako su objasnili iz Vlade, dodatna zaštita javnog zdravlja populacije i životne sredine od štetnog efekta do kojeg mogu da dovedu zabranjeni načini upotrebe, proizvodnje i stavljanja na tržište ovih hemikalija, kao i usklađivanje sa zakonodavstvom EU.

Usvojen je Izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica za 2021. godinu.

„U izvještajnoj godini odobrena je finansijska podrška za 185 projekata iz oblasti očuvanja i razvoja nacionalnih, odnosno etničkih posebnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i njihovih pripadnika/ca u oblasti nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta u iznosu od 1,06 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o pripremi i upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodne misije i operacije.

Iz Vlade su naglasili da učešće u međunarodnim snagama doprinosi interoperabilnosti sa savezničkim snagama, izgradnji i jačanju individualnih i kolektivnih sposobnosti Vojske.

"U 2021. godini, VCG je učestvovala u NATO operaciji podrške miru „Kosovske snage“ ili KFOR, NATO misiji u Iraku „NATO Mission in Iraq – NMI“, Operaciju Evropske unije „EU NAVFOR ATALANTA“", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pripadnici VCG su učestovali i u misiji Evropske unije „EUTM“ u Maliju i Misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari - „MINURSO“, kao i na NATO eFP aktivnosti (NATO pojačano istureno prisustvo).

Vlada je usvojila Informaciju o opremanju i modernizaciji deklarisanih jedinica u skladu sa NATO ciljevima sposobnosti.

Kako se navodi, prošle godine je nastavljeno opremanje i osposobljavanje deklarisanih sastava, u skladu sa planovima opremanja i dinamikom dostizanja pune interoperabilnosti i spremnosti za angažovanje, kao i unapređenjem zahtjeva mobilnosti, zaštite i vatrene moći deklarisanih snaga.

Vlada je usvojila Informaciju o obuci pripadnika i jedinica Vojske Crne Gore kroz učešće u nacionalnim i međunarodnim vježbama.

U dokumentu se navodi da je Vojska učestvovala na sedam međunarodnih vježbi u inostranstvu i četiri vježbe u Crnoj Gori.

Obuka, obrazovanje i usavršavanje pripadnika Vojske su, kako su ukazali iz Vlade, djelovi jedinstvenog procesa vojno-stručnog osposobljavanja u cilju dostizanja zahtijevanih sposobnosti za izvršavanje dodijeljenih misija i zadataka.

"Ocijenjeno je da su pripadnici Vojske na vježbama u 2021. godini značajno unaprijedili taktike, tehnike i procedure iz domena izvođenja operacija u urbanoj sredini, upotrebe intervidovskih snaga jedinica ranga ojačanog voda, u uslovima kompleksnih prijetnji, operacija podrške miru, kao i pomorskih operacija", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: