Deset principa za saradnju, ništa sa DPS-om

Milo Božović uputio sporazum o postizbornoj koalicionoj saradnji Građanskom pokretu URA, Socijalističkoj narodnoj partiji i koaliciji Demokrate-Demos. Svi prihvatili ponuđene uslove

33062 pregleda 36 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Opština Budva
Milo Božović, Foto: Opština Budva

Nosilac liste Milo Božović-Budva na prvom mjestu, lider Demokratskog fronta u budvi i aktuelni predsjednik Opštine Budva Milo Božović uputio je sporazum o postizbornoj koalicionoj saradnji Građanskom pokretu URA, Socijalističkoj narodnoj partiji i koaliciji Demokrate-Demos, predočivši im na kojim principima, ali i uslovima će se zasnivati buduća politička saradnja.

Nakon punih šest godina političkih turbulencija, nerijetko i otvorenog sukoba, od stranaka koje su pozvane u budući koaliciju, traži se da budu partneri u realizaciji svih onih projekata koje je Božović u kampanji promovisao, ali jedan glavni uslov je pred svima.

”Potpisnici Sporazuma se obavezuju da neće sarađivati niti djelovati u bilo kom obliku sa Demokratskom partijom socijalista koja je najveći krivac za višedecenijsko katastrofalno stanje u opštini Budva, niti će u tom smislu sarađivati sa političkim subjektima koji su sarađivale sa DPS-om i sa njima dijele političku i drugu odgovornost”, piše u sporazumu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kako je “Vijestima” rečeno, sve partije kojima je dostavljen su prihvatile da potpišu sporazum, a posljednje su aminovale Demokrate, nakon što im je preksinoć poslije burne rasprave, te podijeljenih mišljenja čelnih ljudi sa jedne i većinskog dijela članstva, Opštinski odbor dao zeleno svjetlo.

Potpisnici Sporazuma saglasni su da nakon prethodnog perioda finansijske konsolidacije u Opštini, kako se navodi, ubrzano djeluju i rade na razvoju po osnovu deset principa na kojima će počivati rad lokalne uprave u interesu svih građana: stabilnost, razvoj (poslije perioda vrlo uspješne sanacije slijedi ubrzani razvoj sa preko 80 miliona investicija), jedinstvo, jednakost, odlučnost, pravednost, pošteni javni funkcioneri, pravedna rapodjela dobara, stručnost, inovativnost, održivost i transparentnost.

Kada je riječ o ciljevima, pred potpisnike Sporazuma zacrtani su sljedeći: Opština savremeni servis svih građana, komunalni red, turizam, ravnomjeran urbanistički razvoj i ulaganje u sve djelove opštine, zdravstvo, obrazovanje, kultura, sport, infrastruktura i pravednija lokalna zajednica.

Takođe, potpisnici Sporazuma obavezuju se da će u narednom periodu pružiti svoju punu političku i drugu podršku realizaciji najvažnijih infrastrukturnih i drugih projekata, a riječ je o projektima koje je u svome programu Božović zacrtao i sa kojim je dobio podršku više od polovine glasača.

Među projektima su bolnica sa porodilištem, pametni grad Budva, takozvani smart city i E uprava, Stari grad Budva, odnosno rekonstrukcija i adaptacija najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika i uvođenje komunalnog reda kakav pripada tom spomeniku, centralni gradski park i izmještanje Opštine, projektovanje i izgradnja novih šetališta Budva-Bečići, Stari grad - Rafailovići, Stari grad - tvrđava Mogren - Jaz.

Tu je i konačan završetak petrovačkog šetališta, novi vrtić i osnovna škola, dodatni podsticaji iz budžeta grada za žensko preduzetništvo, ruralnu proizvodnju, tzv. “start up” projekti, projekat Budva - evropska prestonica kulture, Kulturni centar “Tomo i Stane Luketić”, odnosno izgradnja prve reprezentativne javne zgrade u novijoj istoriji Budve u samom centru grada, Pizana - moderan gradski bazen, Grđevica - novo lice grada, odnosno izgradnja nove moderne saobraćajnice, velelepnog šetališta i prodajnih mjesta proizvoda lokalne ruralne proizvodnje za turiste i parking zonu, kao i projekat nove marine u Rafailovićima i Jazu, projekat Budva grad tvrđava, Budva zeleni grad, sportsko-rekreativni centar - izletište Brajići…

U planu i izmještanje Opštine Budva
U planu i izmještanje Opštine Budvafoto: Vuk Lajović

Među projektima je podrška izgradnji pravoslavnog hrama Svetog Marka, ali i obnova porušene crkve Svetog Antuna Padovanskog.

”Potpisnici Sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika i poštuju princip jedinstvenog djelovanja radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koja spadaju u djelokrug rada Skupštine Opštine Budva, kao i izvršne vlasti. Dogovaraće se po principu punog uvažavanja i poštovanja stavova i usaglašeno djelovati. Sporazum se može mijenjati i dopunjavati posebnim aneksom. Stupa na snagu danom potpisivanja, a može se jednostrano raskinuti od strane bilo koje od potpisnika Sporazuma”, zaključuje se u sporazumu.

Bonus video: