Danilović: Razmislite večeras koga branite

"Crnoj Gori treba mir, smjenjivost vlasti i međusobno podnošenje ako je mnogo, za sada, tražiti razumijevanje", kazao je Danilović

3444 pregleda 14 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je građane koji planiraju doći na večerašnji protest Pokreta Ima nas, ispred Skupštine, da razmisle šta i koga brane.

"Večeras, kada budete na platou ispred Skupštine, kada budete branili Ustav, dovoljno je da samo vas deset razmislite šta branite, koga i od koga?‼️ Crnoj Gori treba mir, smjenjivost vlasti i međusobno podnošenje ako je mnogo, za sada, tražiti razumijevanje", saopštio je Danilović.

Kazao je da su se na platou ispred zgrade parlamenta okupljali decenijama unazad oni koji su tražili pravdu.

"Daleke 1989. tu smo smijenili komunističko-socijalističku vlast i na tron doveli one koji su nas potom vodili 30 godina. Protestovali smo, s pravom, iako punijih džepova, a potom, decenijama, ovdje su se okupljali zaboravljeni i obespravljeni ljudi, gubitnici tranzicije, radnici i bivši radnici, sindikalci, politički aktivisti, otporaši, progonjeni, žene, majke, penzioneri, studenti.

"Prolazili smo u galami, boreći se za slobodu. Prolazili smo s godinama, starili, odustajali, nastavljali... Prolazili smo, zastajali, ostajali. Hapsili su nas, plašili, progonili... Išli smo za pravdom, gubili se, griješili, svađali se, da bismo na kraju prolazili u hiljadama i hiljadama i hiljadama, ćuteći, moleći se i pjevajući 'Ne damo Svetinje'", navodi Danilović.

Za sve to vrijeme, kako je kazao, jedan čovjek je vladao Crnom Gorom.

"Bogatio se! Stvarao svoj sistem; policijski, sudski, tužilački, građevinski, turistički, energetski. Svoj, a ne vaš, ne naš! Razmislite večeras koga branite? Jesmo.li toliko nesrećni i nepametni da ne vidimo kako nam je svima ukradena Crna Gora, a simboli ostavljenji da oko njih 'vadimo oči' i kopamo nove jame i rovove nesreće.

"Razmislite! Stanovi javnih funkcionera dobijeni po bagatelnim cijenama, čiju razliku smo platili mi, imaju više kvadratnih metara nego bulevar Svetog Petra. Razmislite večeras dok budete stajali na svom kvadratu džade je li to jedini kvadrat koji vam je pripao od bivše vlasti? Je li to vaša garsonjera koju nikada nije uspio da zaradi vaš otac? Je li to vaša Možura, Krnovo, Bjelasica, Buljarica, Luštica, Mamula? Razmislite ko je okupirao Crnu Goru; srpsko-ruski svet ili naš nenajedeni polusvijet, džet-set koji vama i nama ostavio ulice, a sebi napravio hacijende, odmarališta i ljetovališta?

"Razmislite večeras koliko nas je koštala ljubav prema Crnoj Gori po metru kvadratnom? Branite li sebe ili njihovu nezajažljivu glad? Razmislite o tom partizanskom i četničkom metru asfalta? Razmislite o imaginarnom neprijatelju i izdajniku koji stoji na tom istom kvadratu ničega sanjajući trenutak pravde? Razmislite o svojoj i našoj djeci naguranoj u metar s metar, o izduženim vratovima koji poput sisaljki grabe vazduh vjerujući da je samo njihov kao i Crna Gora", zaključio je Danilović.

Bonus video: