I Đukanović dolazi na sastanak?

Danas nastavak parlamentarnog dijaloga, prvi sastanak nije bio uspješan

15713 pregleda 5 komentar(a)
Sa prethodnog sastanka, Foto: Boris Pejović
Sa prethodnog sastanka, Foto: Boris Pejović

Predsjednik države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović najvjerovatnije će prisustvovati današnjem nastavku parlamentarnog dijaloga, na koji će se odazvati i ostali lideri partija parlamentarne većine, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Razgovori počinju u osam sati, a Đukanović, prema najavi iz njegovog kabineta, ima obavezu u 12 sati, kada će govoriti na Balkanskom integracionom forumu 2022 u Podgorici. U Skupštini očekuju njegovo prisustvo, dok je “Vijestima” nezvanično u DPS rečeno da je sinoć trebalo da doputuje iz inostranstva i da će danas doći “ako bude u zemlji”.

I lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, koji prošli put takođe nije prisustvovao dijalogu jer je bio odsutan, danas će se pojaviti u parlamentu, gdje se sastanak održava.

Parlamentarni dijalog pokrenula je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, ali prvi sastanak 9. novembra nije bio uspješan jer su ga lideri Demokratskog fronta napustili i rekli da više neće dolaziti, jer se nije pojavio Đukanović. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić u srijedu je međutim najavio da će oni ipak doći.

Danijela Đurović je u novom pozivu na dijalog istakla da je jasno da su nefunkcionalan Ustavni sud, status Vlade kojoj je 19. avgusta ove godine izglasano nepovjerenje u parlamentu, te otvorena debata oko ustavnosti pojedinih zakonskih rješenja i postupaka, pitanja koja se moraju što prije rješavati kako bi država nastavila dalji napredak i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

”Prioritetne teme o kojima ćemo razgovarati biće iste kao i na prošlom sastanku, a to su neregulisana situacija u pravosudnom sistemu, odnosno neophodnost što hitnijeg izbora sudija Ustavnog suda, završetak procesa imenovanja članova Sudskog savjeta, izbor vrhovnog državnog tužioca, kao i pitanje reforme izbornog zakonodavstva”, rekla je.

Nova sjednica Skupštine, na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda, zakazana je za 28. novembar. Za izbor sudija u drugom krugu potrebna je tropetinska podrška, odnosno glasovi 49 poslanika. Na sjednici 22. oktobra nijedno od četvoro predloženih kandidata nije dobilo dvotrećinsku podršku.

Bonus video: