Jovanović novi predsjednik SO Budva

"Ono obavezuje da u narednom periodu, svi zajedno, radimo za dobrobit građana, stavljajući političke razlike u drugi plan", poručio je Jovanović

21252 pregleda 22 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.11.2022. 14:57h

Glasovima odbornika Demokratskog fronta (DF), Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP) i koalicije Demokrate DEMOS, kandidat DF-a Nikola Jovanović izabran je danas za predsjednika Skupštine opštine u narednom četvorogodišnjem mandatnom periodu.

Odbornici koalicije DPS, SDP, SD, LP i GI “21. maj” su bili protiv.

Odbornik DF-a Nikola Kralj kazao je da će Jovanović odgovorno obavljati funkciju i uvesti stabilnost u funkcionisanju parlamenta.

Uz naglasak da će biti konstruktivna opozicija, odbornik DPS-a Milan Tičić je naglasio da će biti protiv imenovanja Jovanovića, navodeći da je on jedan od "činilaca koji je uticao na haos u Opštini u prethodnom periodu". Dodao je i da se protiv Jovanovića u SDT vodi postupak, te pitao kako će glasati odbornici URA i SNP.

Odbornik Demokrata Marko Marković je poželio harmoničan period u narednom periodu, te da će svi pokazati veći stepen odgovornosti.

Ne dovodeći izborni rezultat u pitanje, odbornik SDP Petar Odžić kazao je da nije bilo nužno da se održi konstitutivna sjednica, ako se zna da postoji ustavna žalba, te da se može doći u situaciju da sve odluke koju budu donijete budu proglašene nelegitimnim.

Poručio je da će glasati protiv imenovanja Jovanovića, da nema ništa lično protiv Jovanovića, ali da ne mogu podržati kandidata DF.

“Mi nećemo biti apriori opozicija, ono što bude interes građana podržaćemo”, kazao je Odžić i najavio formiranje posebnog odborničkog kluba SDP. Navodeći da su prihvatili poziv za široku koaliciju, odbornik Ure Ivan Ivanović je kazao da će insistirati na rješavanju gorućih problema u gradu. On je naveo da će dati povjerenje za izbor Jovanovića.

Čestitajući DF-u na "briljantnoj pobjedi", odbornik SNP-a Krsto Rađenović se zahvalio na pozivu za ulazak u koaliciju.

Gradonačelnik Milo Božović je kazao da DPS pokušava da diskredituje Jovanovića zbog navodnog sudskog procesa.

“Jovanović je zajedno sa drugim funkcionerima DF u politički konstruisanom procesu kako bi se ugasio DF. Nisam mislio da se javljam za riječ, ali sam korao nakon ovakvog pokušaja DPS. Ne treba ovakav dan da se koristi da se pokušava pod znakom sumnje ljudi koji su predstavljali DF na ovim izborima”, kazao je Božović i poručio da je izborni rezultat ljekovit za mnoge političke opcije koje su se pojavile.

Nakon izbora, Jovanović se zahvalio odbornicima koji su mu "ukazali povjerenje".

"Ono obavezuje da u narednom periodu, svi zajedno, radimo za dobrobit građana, stavljajući političke razlike u drugi plan. Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su danas odbornici drugih izbornih lista glasali za izbor predsjednika skupštine, i vjerujem da smo na taj način danas poslali snažnu poruku da možemo zajedno, poštujući izbornu volju, postići velike uspjehe za ovaj grad”, kazao je Jovanović.

Poručio je i da vjeruje da je obaveza svih da poštujući izbornu volju rade na realizaciji onoga što su obećali "i to bez izuzetka".

"Gledajući izborne programe, možemo da kažemo da tu postoje ili sitne razlike ili da ih uopšte nema. Uvjeren sam da ćemo poučeni i negativnim iskustvom iz prethodnog perioda imati dovoljno mudrosti i odgovornosti da ne ponavljamo greške. Funkciju predsjednika skupštine obavljaću po principu prvog među jednakima, uvažavajući pravo svakoga na slobodu mišljenja, govora i djelovanja, jer će predstavničko tijelo građana u narednom periodu ispunjavati svoje zakonom utvrđene nadležnosti”, kazao je Jovanović.

Lično smatra da ne služi na čast ni “ovom domu niti određenim pojedincima što je prethodni saziv skupštine raspušten jer nije ispunjavao svoju dužnost i što smo imali prinudnu upravu”.

"Prioritet u budućem funkcionisanju skupštine opštine Budva biće prije svega uspostavljanje integriteta i njen zakonit, kontinuiran, transparentan i efikasan rad. Pred nama je postupak imenovanja odbora kao radnih tijela skupštine i u tom pravcu odmah ćemo imati održavanje dvije sjednice po hitnom postupku. Time ova skupština zaokružuje svoj kapacitet i počinje redovana aktivnost. U najkraćem roku biće obrazovan Kolegijum predsjednika skupštine kako bi smo unaprijedili rad skupštine i inicirali obrazovanje klubova odbornika. Skupština će u budućem periodu blagovremeno donositi svoj Plan rada i ispunjavati svoje obaveze”, istakao je Jovanović.

Prema njegovim riječima posebnu pažnju posvetiće mjesnim zajednicama, njihovom funkcionisanju i osnivanju jer su one dio jedinstvenog sistema lokalne samouprave i oblik neposrednog učešća građana.

“Promijenićemo negativnu praksu iz prethodnog perioda jer će se o predlogu budžeta, rebalansu I završnom računu odlučivati u zakonski predviđenom roku kao i o investicionim planovima, kako bi izvršna vlast mogla da obavlja svoje redovne aktivnosti. U radu skupštine rukovodićemo se zakonskim i statutarnim obavezama a ne političkim ili ličnim interesima.

Skupština će , kako je kazao, djelovati proaktivno i podnosiće inicijative za izmjene i dopune zakona i drugih propisa, posebno onih koji narušavaju princip decentralizacije vlasti, kako bi dio nadležnosti vratili lokalnim samoupravama.

Kako je kazao, uspjeli su da vrate "preko 50 miliona duga i na današnji dan opština nije dužna niti jedan jedini cent", te da vjeruje da sada nastupa vrijeme političke i svake druge stabilnosti, kao i opšteg razvoja. Podnošenjem izvještaja Opštinske izborne komisije, danas su na konstitutivnoj sjednici verifikovana 33 mandata odbornika novog saziva Skupštine opštine Budva.

Predsjedavajući, najstariji odbornik Rade Ratković (GI "21. maj") odredio je pauzu od sat vremena.

SO Budva
foto: Vuk Lajović

Nakon pauze bira se predsjednik parlamenta, Demokratski front predložio je Nikolu Jovanovića.

SO Budva
foto: Vuk Lajović

Podsjećamo, budvanski parlament broji 33 mandata. Lista "Milo Božović - Budva na prvom mjestu!" - Demokratski front osvojila apsolutnu većinu - 18 mandata. Lista “Prava stvar, Koalicija Jedinstveni za Budvu - Dragana Mitrović" - DPS, SDP, SD; LP i GI 21. maj" devet mandata, lista “Luka Liješević - Prava Crna Gora - Držimo riječ - Marko Milačić nisu prešli cenzus.

Lista “SNP - Temeljno za Budvu" osvojila je jedan mandat, lista “Dragan Krapović - Idemo ljudi! - Demokrate - Demos" četiri mandata. Lista “Dr Vujičić Božidar - Građanska akcija - Za bolju Budvu" nije prešla cenzus, a lista “Dr Dritan Abazović - Može Budva! Može Crna Gora! - Građanski pokret URA" jedan mandat.

Bonus video: