Nikolić: Ukoliko opet ne bude glasanja u Šavniku, podnijećemo krivične prijave protiv nadležnih organa

U prvom redu, podnijeće krivičnu prijavu protiv nadležnog tužioca zbog nepostupanja u konkretnim slučajevima

21294 pregleda 34 komentar(a)
Nikolić, Foto: Demokratska partija socijalista
Nikolić, Foto: Demokratska partija socijalista

Portparol i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić saopštio je da ukoliko opet ne bude glasanja u Šavniku podnijećemo krivične prijave protiv nadležnih državnih organa.

Lokalni izbori u Šavniku zakazani su za nedjelju, 20. novembar, nakon što se nijesu uspjeli održati prethodna četiri puta.

Nikolić je poručio da je Crna Gora prešla put od zemlje koja je 2020. godine zahvaljujući Demokratskoj partiji socijalista pokazala punu funkcionalnost demokratije uz besprekoran izborni dan i dostojanstvenu predaju vlasti do današnjeg stanja u kojem "kompletan državni aparat nije u stanju već 4 sedmice da organizuje i održi izbore na dva biračka mjesta u Šavniku".

Takav ishod prirodna je, kako kaže, posljedica uništavanja institucija, bezvlašća i anarhičnosti koji je sprovodila avgustovska većina u prethodne dvije godine a koji je kulminirao "ustavnim pučem" kroz usvajanje Zakona o predsjedniku.

"Ipak, bez obzira na političku krizu i na okolnost da su ustavopučisti spremni da nastave za svojom politikom destrukcije, očekujemo od državnih organa da pokažu rezistentnost u odnosu na političke pritiske i pokažu integritet u obavljanju svojih zakonskih nadležnosti", poručuje Nikolić, a navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

On je kazao da je DPS podnio više krivičnih prijava protiv onih koji su vršili krivična djela iz oblasti izbornih zloupotreba.

Ističe da, međutim, moraju konstatovati da te krivične prijave nijesu naišle na procesuiranje od strane nadležnih državnih organa, čime su "izborni kriminalci" samo bivali ohrabreni u svojim naumima.

Nikolić je kazao da iz DPS-a obavještavaju javnost da će - u slučaju da se ponove iskustva iz prethodnih sedmica, ovog puta podnijeti krivične prijave i protiv onih koji su dužni da omoguće neometano održavanje izbornog procesa, a u prvom redu protiv nadležnog tužioca zbog nepostupanja u konkretnim slučajevima.

Ističe da po posljednji put apeluju na nadležne državne organe da profesionalno obave posao iz svoje zakonske nadležnosti kako bi se izborni proces u Šavniku doveo do kraja i time se ujedno zaustavila "blamaža države."

Bonus video: