Kavarićev predlog za rješavanje krize: Izbori u pravosuđu, povlačenje Zakona o predsjedniku, pa vanredni izbori

"Prije svega, cilj mi je da sistem, sudovi i institucije prorade, a oni neka nastave da se partijski nadmudruju samo da im ne dozvolimo više da parališu sve sudove i druge državne organe, kao do sada"

6933 pregleda 14 komentar(a)
Kavarić, Foto: Luka Zeković
Kavarić, Foto: Luka Zeković

Advokat Dalibor Kavarić kazao je za "Vijesti" da ima predlog na koji način je moguće riješiti institucionalnu krizu u Crnoj Gori.

Kako je istakao, nužan je konsenzus ili saglasnost potrebnog stepena u Skupštini i rješenje pitanja od nacionalnog, sistemskog i institucionalnog značaja:

"Po sljedećim prioritetima - izbor svih sudija Ustavnog suda, izbor vrhovnog državnog tužioca, izbor svih članova Sudskog savjeta, stavljanje van snage Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, izmjene i dopune Izbornih zakona i njihova implementacija i zakazivanje termina parlamentarnih izbora u roku od tri mjeseca od izmjena i dopuna Izbornih zakona i njihove implementacije".

Poručio je i da nerješavanje tih pitanja, neminovno vodi anarhiji:

"I ugrožavanju opstanka kompletnog pravnog, finansijskog i državnog sistema sa nesagledivim štetnim posljedicama, u čemu bi saučesnici bile sve partije i njihovi predstavnici koji bi svojim nepopuštanjem i tvrdoglavošću, uništili i urušili opšti sistem i vrijednosti, radi zadovoljenja partijskog i ličnog sistema vrijednosti".

Kavarić je rekao da je njegov predlog upućen svim partijama i poslanicima.

"Prije svega, cilj mi je da sistem, sudovi i institucije prorade, a oni neka nastave da se partijski nadmudruju samo da im ne dozvolimo više da parališu sve sudove i druge državne organe, kao do sada. Mislim da ovaj predlog uvažava zahtjeve svih, da niko ne dobija sve i nema prostora da likuje jer je neko drugi 'izgubio' ili je poražen", rekao je Kavarić.

Bonus video: