Božović: Nas Budvane posebno boli što smo tokom 30 godina neplanske izgradnje ostali bez slobodnih i zelenih površina

Iz političke i sveopšte stabilnosti koju smo postigli, okrećemo novu stranicu napretka i prosperiteta u korist svih građana Budve", istakao je Božović

11793 pregleda 23 komentar(a)
Sa svečane sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa svečane sjednice, Foto: Vuk Lajović

Ogromno povjerenje građana koje nam je ukazano na poslednjim izborima obavezuje nas da u budućem periodu radimo mnogo bolje i da ostvarimo zacrtane ciljeve, poručio je na svečanoj sjednici održanoj povodom dana oslobođenja Budve, predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

"Naša vizija razvoja Budve je ambiciozna i iskreno vjerujemo da smo, vođeni ogromnom podrškom građana, pokrenuli novi točak razvoja našeg grada. Iz političke i sveopšte stabilnosti koju smo postigli, okrećemo novu stranicu napretka i prosperiteta u korist svih građana Budve", istakao je Božović.

Kako je kazao zadovoljstvo i ogromna čast je da prosljavimo jedan od najvećih datuma u istoriji Budve, "grada koji se ubraja u najstarije urbane centere na Jadranu i koji ima svoju dugu tradiciju od preko 2.500 godina".

Svečana sjednica Budva
foto: Vuk Lajović

"U bogatoj istoriji od dva i po milenijuma, današnji datum upisan je zlatnim slovima – slovima najvažnije i najskuplje riječi: sloboda. Sloboda je ispisana na najslavnijim stranicama istorije Budve: od paštrovske autonomije, srednjovjekovnog Statuta Budve, borbe za slobodu od stranih zavojevača, oslobođenja Budve na Mitrovdan 1918. godine, oslobođenja 22. novembra 1944, godine. Sloboda je riječ koja i danas opisuje Budvu na najbolji mogući način, o čemu svjedoče i dešavanja u posljednjih nekoliko godina. Na današnji dan moramo odati počast sjenima naših predaka. Naša je dužnost da budemo zahvalni za hrabrost i nesebičnost, za žrtvu koju su podnijeli za našu slobodu. Naše današnje bitke su bitke za vrijednosti na koje nas njihova borba obavezuje: slobodu, pravdu, jednakost, demokratiju. Ove vrijednosti su svetionici kroz vremena i motiv da istrajemo u borbi da učinimo boljim društvo, grad i državu u kojoj živimo, ali i da sami postajemo bolji", poručio je Božović te odao posebnu čast nedavnmo preminulom Budvaninu dr Mirosalvu Luketiću.

Božović je naglasio da svaki grad, počiva na važnim temeljima: razvoju infrastrukturnih projekata, životu, kulturi i duhu jednog grada i stabilnim finansijama kao preduslovima svakog razvoja.

Svečana sjednica Budva
foto: Vuk Lajović

"Međutim, osnovni temelj, ono bez čega grad nije grad, jesu ljudi. Ova četiri principa su osnov za Plan strateškog razvoja Budve koji je prvi cilj ove opštinske uprave. Strateški plan biće naša mapa puta u promjeni razvojne koncepcije Budve, u njenom preobražaju u bolji i humaniji grad. U prethodnom periodu, konsolidovali smo javne finansije grada. Mnoge probleme koji su nam ostali pokušavamo da ispravimo i riješimo. Ono što nas Budvane posebno boli je što smo tokom trideset godina neplanske izgradnje ostali bez slobodnih i zelenih površina. Nažalost, sa centralnog nivoa u posljednjih nekoliko decenija nije uložen niti jedan jedini cent za kapitalne projekte i Budva se oslanjala samo na sebe. Uprkos činjenici da učestvujemo sa 50 odsto u ukupnom turističkom prometu države, teritorija naše opštine ostala je zanemarena od strane državnih vlasti. Smatram da je došlo vrijeme da takav odnos mijenjamo jer Budva i njeni građani to zaslužuju", naglasio je Božović.

On je rekao "tamo gdje je centralna vlast zakazala, pokazali smo se odgovorni pred građanima Budve i djelovali i tamo gdje prestaje nadležnost lokalne samouprave".

"Opština Budva je pokrenula inicijativu za formiranje i izgradnju Opšte bolnice u Budvi i pripremila Pristupni elaborat, sa ciljem da utiče na resorno ministarstvo da uvaži pravo građana Budve na zdravstveni zaštitu i sistem zdravstva primjeren vremenu u kojem živimo. Opština Budva raspisala je Međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja šetališta "Budvanska školjka". U pitanju je najznačajniji projekat u novijoj istoriji metropole turizma koji će stvoriti novi, ekološki održivi prostor u skladu sa kulturnim nasleđem grada, a svojim sadržajem i izgledom doprinijeti turističkom i urbanističkom razvoju i novom vizuelnom identitetu Budve. Predali smo aplikaciju za Evropsku prijestonicu kulture, vjerujući da Budva, svojom višemilenijumskom tradicijom i njenim današnjim kreativnim potencijalom, to zaslužuje. Ulazak Budve u finale značio bi kulturni, infrastrukturni i turistički preporod grada u narednih pet godina, a 2028. Budva bi imala cjelogodišnji program kulture. Pokrenuli smo postupak izgradnje prve reprezentativne javne zgrade u novijoj istiriji Budve, Kulturnog centra "Tomo i Stana Luketić" u samom centru grada koja će sadržati biblioteku, multifunkcionalnu salu, izložbeni proctor I druge sadržaje namijenjene kulturi", kazao je Božović.

Naglašava da je pred gradskom vlašću rješavanje jednog od gorućih problema, nedostatak parkig prostora i saobraćajnih gužvi.

"U tom smislu, pokrenuli smo postupke za projektovanje i izgradnju nekoliko javnih garaža od kojih će prva biti Javna garaža kod Pošte. Sada, više nego ikada, imamo odgovornost da učinimo preokret u razvoju ovog grada i da na ključnoj raskrsnici u savremenoj istoriji Budve napravimo strateški izbor. Naša vizija Budve je grad mediteranskog duha i istinske metropole cjelogodišnjeg evropskog turizma. Budve evropske prestonice kulture, Budve mladih i kreativnih ljudi. Najveći kapital svakog grada, svake države su upravo - ljudi. Ulažemo u obrazovanje i usavršavanje naših učenika i studenata, vjerujući da u Budvi sjutra mogu planirati budućnost. Budva mora biti grad za sve nas, grad koji svima pruža jednake šanse. Pred nama je veliki i važan posao. Odgovorno i marljivo upravljanje gradom će postati pravilo, a ne izuzetak. Vrijeme je da se Budva brendira kao grad evropske kulture i tradicije, grad savremenih trendova i tehnologija, grad visokog kvaliteta života", kazao je Božović.

Svečanu sjednicu otvorio je predsdnik Skupštine opštine Nikola Jovanović navodeći da "u istoriji koja traje, a Budva traje dugo, postoje datumi od posebnog značaja, datumi koji nas ispunjavaju ponosom".

"Takav je i 22. novembar Dan oslobođenja Budve koji sa zahvalnošću i pijetetom proslavljamo, sjećajući se onih koji su podnijeli žrtve da bi smo mi danas živjeli u slobodnom društvu. Bez obzira na ideološke razlike i podjele koje su u našem društvu konstanta, koje i danas postoje, nemamo pravo da zaboravimo da su mnogi, rukovodeći se najvećim ljudskim idealima, sebe vječno ugradili u borbu za slobodnu Crnu Goru", kazao je Jovanović.

Svečanoj sjednici prisustvovao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, lider Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF Milan Knežević, lider Demosa Miodrag Lekić, minister bez portfelja Zoran Miljanić, minister zdravlja Dragoslav Šćekić, bivša ministarkka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.