Medoks: Sarađujemo sa vladom koju izaberu građani

Britanska ambasadorka jedina odgovorila na prozivke predsjednika države, koji je zamjerio međunarodnoj zajednici što je prije dvije godine podržala promjenu vlasti u Crnoj Gori

37354 pregleda 43 komentar(a)
Medoks, Foto: Luka Zeković
Medoks, Foto: Luka Zeković

Građani Crne Gore su odgovorni za izbor svojih predstavnika i Ujedinjeno kraljevstvo će sarađivati sa tako nastalom vladom u mjeri u kojoj dijele interese i vrijednosti, rekla je britanska ambasadorka u Podgorici Karen Medoks.

Ona je to kazala “Vijestima” odgovarajući na pitanje da li izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, sa Balkanskog integracionog foruma u petak, doživljava kao kritiku zapadnih partnera što su podržali promjenu vlasti u Crnoj Gori prije dvije godine i tako doprinijeli nestabilnosti.

Đukanović je tada rekao da kada je u pitanju Crna Gora, Evropa i zapadni partneri moraju jasno saopštiti da su napravili određene previde prije dvije godine. “Bez tog saopštenja legitimisaće srljanje dijela građanskih stranaka u mrak s nacionalizmom. Nije problem DF, njega imate u svakoj članici EU. Problem je raslojeno građansko tkivo. Jedan dio građanskih partija bio je vođen maksimom - važno je promijeniti vlast i, 2020. su imali pomoć u ehu međunarodne zajednice. Približili su se nacionalizmu kako bi opravdali ispravnost svog opedjeljenja, samo ne sa DPS-om”, kazao je Đukanović.

Medoks je rekla da je predsjednik izrazio svoje mišljenje, dok iz Evropske komisije i Ambasade SAD nijesu željeli da komentarišu izjavu.

“A mislim da je i stav Ujedinjenog Kraljevstva takođe bio dosljedno jasan: da radimo s državama, a ne s vladama i da se nećemo miješati u unutrašnju politiku druge zemlje. Prema vašem Ustavu, građani Crne Gore su odgovorni za izbor svojih predstavnika i mi ćemo sarađivati sa tako nastalom vladom u mjeri u kojoj dijelimo interese i vrijednosti. Ujedinjeno Kraljevstvo se držalo tog načela tokom ovog razdoblja političkih promjena”, poručila je britanska ambasadorka.

Đukanović je govoreći o “zloupotrebama Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori”, rekao da su “nad njom 2020. naricali neki naši zapadni partneri”.

Tokom 2020. Mitropolija crnogorsko-primorska je organizovala protestne litije, nezadovoljna usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim je bilo predviđeno da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije1918. godine, biti prepoznata kao državna imovina. Zakon je, nakon promjene vlasti 2020, izmijenjen.

Iz EU i SAD su više puta poručivali da Ustav jamči slobodu vjeroispovijesti i da se rješenje nađe mirnim putem.

Na pitanje da li smatra da je Đukanović u ovom momentu faktor stabilnosti u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, Medoks je odgovorila da kao neko ko je bio jasan da se neće miješati u ovdašnju unutrašnju politiku, neće to da komentariše.

“Ali istina je reći da je on bio veliki dio napora da Crna Gora uđe u NATO, i da se približi EU. Ko god da bude na čelu, biće pozitivan faktor buduće stabilnosti sprovođenjem reformi da se taj zadatak završi”, poručila je.

Bonus video: