Đurović: Nakon prve familije dočekasmo i prvi urbanizam

Đurović je naveo da predloženi tekst zakona uskraćuje čokalnim samoupravama pravo da samostalno obavljaju poslove iz sopstvenih nadležnosti
162 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Đurović, Foto: Radomir Petrić
Dejan Đurović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 26.09.2017. 08:14h

Član Predsjedništva Nove srpske demokratije (NSD) Dejan Đurović ocijenio je da je tekst Zakona o planiranju prostora i izgradnju objekata koji je Vlada proslijedila Skupštini na usvajanje jedan od najlošijih koji bi bio donijet u posljednje vrijeme “računajuci njegovu širinu,dejstvo i primjenu”.

Đurović tvrdi da ovakav predlog zakona sva ovlašćenja daje isključivo Ministarstvu održivog razvoja i turizma, “računajući i nekoliko projektantskih kuća, a posebno onu u vlasništvu Aca Đukanovića”.

"Vlast uplašena od širenja kotorskog, budvanskog i hercegnovskog virusa pokušava da cjelokupnu Crnu Goru stavi pod svoju kontrolu kako bi njom vladala iz jednog centra moci. Ovim zakonom Vlada želi da otme preostale resurse-Solanu, Veliku plažu, Kraljičinu plažu, Buljaricu, Jaz, Boku Kotorsku, Skadarsko jezero. Donošenje ovog zakona bi predstavljalo prostorno porobljavanje od strane Prve familije, tako da će osim Prve banke postojati i "Prvi" urbanizam", saopštio je Đurović, koji je i predsjednik odborničkog kluba DF u SO Bar.

U svom javnom istupanju ovim povodom, Đurović je naveo da predloženi tekst zakona uskraćuje čokalnim samoupravama pravo da samostalno obavljaju poslove iz sopstvenih nadležnosti “što je garantovano Ustavom i Takonom o lokalnoj samoupravi”. On kaže da bi, ukoliko usvoje ovaj zakon, dio poslanika “krnjeg crnogorskog parlamenta” opteretio crnogorsko društvo “legalizacijom kriminala koja će proizilaziti iz totalne centralizacije u dijelu planiranja” jer će posljedica biti preseljenje kompletne planske dokumentacije i njene izrade u ministarstvo, a ukidanjem zakonske obaveze dobijanja građevinske dozvole “kontrola gradnje bi bila stavljena van snage”.

"Ovaj zakon je diskontinuitet propisa donijetih posljednih 100 godina, jer između ostalog predviđa ukidanje svih prostornih planova koji donose jedinice lokalne samouprave. Njime su predviđene samo dvije vrste planskih dokumenata-Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije koji ne posjeduje Plan detaljne regulacije, koji je zapravo uslov za sprovođenje pomenutog. Sve ovo poslanici vladajućih partija vrlo dobro znaju i ukoliko bi, i pored svih negativnih posljedica, glasali za ovaj predlog, bili bi odgovorni za urbanistički haos koji bi nastao njegovom primjenom. Takođe treba da znaju da tako opštine dovode na nivoe atara, a predsjednike opština na nivoe predsjednika mjesnih zajednica. Ključno je da je ovaj zakon u suprotnosti sa ustavom Crne Gore i Zakonom o lokalnoj samoupravi, ali i sa evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. U vrijeme kada je decentralizacija trend u demokratskim zemljama Evrope i svijeta, u Crnoj Gori se pokušava na mala vrata ponovo uvesti rigidna centralizacija", zaključio je Đurović.

Zakon maska za legalizaciju otimačine

"Prvi čovjek režima mora da osigura privatizaciju javnog dobra za sebe i svoju porodicu, jer on i režim zapravo nikada nisu doživljavali Crnu Goru kao svoju državu, već kao teritoriju za eksploataciju njegovog kartela. Pošto mu je istekao rok upotrebe kod stranih mentora, pokušava da sve to prevede i formalno u privatno vlasništvo kako bi se kasnije pozivao na nepovredivost privatne svojine", ukazao je Đurović.

Bonus video: