Vujović: Ministarstvo potvrdilo da je "Otvoreni Balkan" zamišljen da za Vučićev interes opstruira EU integraciju

"Zadovoljstvo nam je što smo i iz tehničke Vlade dobili potvrdu ispravnosti zalaganja protiv inicijative Otvoreni Balkan, koje su veoma aktivno demonstrirali ministri SDP u manjinskoj Vladi", naveo je generalni sekretar te stranke

3596 pregleda 8 komentar(a)
Vujović, Foto: SDP
Vujović, Foto: SDP

Analiza Ministarstva evropskih poslova o Otvorenom Balkanu do kraja potvrđuje da ta inicijativa mnogo više šteti nego što koristi evropskom putu Crne Gore, te da je suštinski zamišljena da za interese "umišljenog balkanskog hegemona" opstruira EU integraciju regiona, a time i Crne Gore, saopštio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

"Zadovoljstvo nam je što smo i iz tehničke Vlade dobili potvrdu ispravnosti zalaganja protiv inicijative Otvoreni Balkan, koje su veoma aktivno demonstrirali ministri SDP u manjinskoj Vladi u šta se javnost mogla uvjeriti u više navrata", naveo je on.

Ocijenio je kako bi premijer Dritan Abazović, da nije bilo "takvog snažnog oponiranja" Otvorenom Balkanu u Vladi i demokratskoj javnosti, sasvim sigurno odluku o pristupanju "Vučićevoj inicijativi" usvojio još u julu.

"U međuvremenu je, kao što znamo, održan samit Berlinskog procesa kojim je ova inicijativa obesmišljena, kao što je i u nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta pozvano na snažnu uzdržanost prema Otvorenom Balkanu. Analiza Ministarstva evropskih poslova, koja je na istom fonu sa zaključcima Berlinskog procesa i nalazima Evropskog Parlamenta, samo je dodatna potvrda stava da inicijativa Otvoreni Balkan nije u skladu sa državnim interesima i našim evropskim putem", dodao je Vujović.

Smatra da i današnja ostavka potpredsjednice Vlade i ministarke za evropske poslove Jovane Marović, "koja je faktički autor analize", pokazuje da je posrijedi neslaganje po pitanju temeljnih i strateških stvari vezanih za evropski put Crne Gore.

"Sve ovo veoma upečatljivo i slikovito pokazuje koliko je štete evropskom putu, stabilnosti zemlje i međunarodnom imidžu Crne Gore nanio Abazović sa svojom politikom služenja tuđim interesima, kojom je pošto poto želio da Crnu Goru zaustavi u integracionom procesu kako bi ona takva postala lak plijen hegemonističkim ambicijama iz najbližeg susjedstva", zaključio je Vujović.

Bonus video: