Đukanović: Moskva preko desničarskih partija želi do kraja destabilizovati političke i društvene prilike

" Oni danas svjesno izvršavaju zamisli proruske desnice opstruirajući proces približavanja Evropskoj uniji, što je izazvalo oštru reakciju i osudu naših zapadnih partnera"

13509 pregleda 39 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da Rusija preko desničarskih partija "želi do kraja destabilizovati političke i društvene prilike" u Crnoj Gori.

Đukanović je to kazao tokom govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu.

"U novijoj prošlosti Crna Gora je bila, a i danas je suočena s mnogo izazova, prije svega uticaja trećih strana od kojih se uspijevala zaštititi, između ostalog uz podršku NATO partnera. U tome prednjači Moskva, koja danas preko desničarskih partija u našoj državi želi do kraja destabilizovati političke i društvene prilike. Oni danas svjesno izvršavaju zamisli proruske desnice opstruirajući proces približavanja Evropskoj uniji, što je izazvalo oštru reakciju i osudu naših zapadnih partnera", kazao je Đukanović, saopšteno je iz DPS-a.

Dodao je da je konflikt u Ukrajini jasno pokazao na što je Rusija spremna.

"A uzimajući u obzir da je jedna od njenih zona interesa i dalje područje Zapadnog Balkana, neophodna je kontinuirana pažnja naših međunarodnih partnera koji danas ozbiljnije doživljavaju i situaciju u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu. Jedino zajedničkom akcijom možemo pokazati odlučnost u suprotstavljanju retrogradnim i opasnim idejama koje predstavljaju prijetnje multietničkoj demokratiji na Balkanu, a koje istovremeno prijete evropskoj stabilnosti i prosperitetu. Uvažavajući navedeno, u našem regionu ali i širom Evrope i svijeta, od posebnog je značaja naše povezivanje, zajednički rad i jačanje politika, koje opet uporište nalaze u tradicionalnim socijaldemokratskim vrijednostima usmjerenim na rješavanje ekonomskih i društvenih zadataka, jačanju stabilnosti i izgradnji prosperitetnog globalnog društva, zasnivanog na ciljevima i načelima multilateralnih platformi, kakva je i Socijalistička internacionala", rekao je Đukanović.

SI Milo Đukanović
foto: DPS

U saopštenju DPS-a se navodi i da je lider te partije rekao da "jedino aktivnim djelovanjem i mijenjanjem nabolje današnjeg svijeta, koji srlja u ekstremizam, nestabilnosti i konflikte, možemo napraviti iskorak prema sigurnijoj i boljoj budućnosti za sve".

"I krenuti putem zajedničke agende, u kojoj nećemo dijeliti samo zajedničke brige, već i zajednička rješenja, bez obzira na brojnost nacije i veličinu zemlje", rekao je Đukanović.

On je čestitao aktuelnom premijeru Španije Pedru Sančez izbor za predsjednika Socijalističke internacionale i Benedikt Lasi za izbor za generalnu sekretarku.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Đukanoviću je uručeno i posebno priznanje za doprinos te partije u radu Socijalističke internacionale.

SI Milo Đukanović
foto: DPS

Pored Đukanovića na Kongresu SI u delegaciji DPS-a je i generalni sekretar partije, Aleksandar Bogdanović.

Bonus video: