Đurović zakazala kolegijum uoči glasanja o sudijama Ustavnog suda

Živković je juče Đurović uputio pismo u kojem navodi da bi se odlaganjem glasanja stvorila mogućnost da se dogodi parlamentarni dijalog u cilju što hitnijeg izlaska države iz institucionalne krize

22843 pregleda 29 komentar(a)
Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović zakazala je za ponedjeljak u 12 sati kolegijum na kojem će se razmatrati zahtjev šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića da bude odloženo glasanje za sudije Ustavnog suda.

Glasanje za sudije Ustavnog suda je zakazano za 28. novembar.

Živković je juče Đurović uputio pismo u kojem navodi da bi se odlaganjem glasanja stvorila mogućnost da se dogodi parlamentarni dijalog u cilju što hitnijeg izlaska države iz institucionalne krize.

Klub poslanika DPS-a tražo je da se kroz inkluzivan parlamentarni dijalog u najkraćem roku odredi datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, poslije kojih bi Crna Gora dobila stabilnu, nacionalno odgovornu, političku i evropsku Vladu, kao jedino rješenje za izlazak iz krize.

"Da se odustane od ustavnog nasilja i namjere da se neustavni Zakon o predsjedniku stavi u pravni poredak Crne Gore. Uprkos činjenici da je tokom cjelokupnog procesa izbora sudija Ustavnog suda, u Skupštini Crne Gore parlamentarna većina ignorisala nužnost dijaloga sa predstavnicima parlamentarne opozicije o postizanju kvalifikovane većine, Klub poslanika DPS-a, koji je uvijek demonstrirao spremnost na kompromis u interesu države, iskazuje dobru političku volju da učestvuje u izboru jednog sudije Ustavnog suda kako bi se deblokirao rad ove institucije, uz uslov da se uvaže naši, gore navedeni, zahtjevi", navodi se u pismu koje je Živković uputio Đurović.