Poslanici ne čuju pozive venecijanaca

U ponedjeljak drugi pokušaj izbora sudija Ustavnog suda, DPS uslovio podršku povlačenjem izmjena Zakona o predsjedniku i dogovorom oko datuma parlamentarnih izbora

25551 pregleda 38 komentar(a)
Sa nedavnog protesta ispred Skupštine, Foto: Boris Pejović
Sa nedavnog protesta ispred Skupštine, Foto: Boris Pejović

Uprkos pozivu Venecijanske komisije (VK) i deklarativnom zalaganju političkih partija da je od izuzetne važnosti izbor sudija Ustavnog suda, malo je izvjesno da će na sjednici Skupštine u ponedjeljak biti izabran makar jedan od četiri predložena kandidata.

Opozicija se ranije izjasnila da neće glasati za kandidate koje je podržao Ustavni odbor, a to su Snežana Armenko, Jadranka Novaković, Jelena Ružičić i Ilija Vukčević. U drugom krugu glasanja potrebna je tropetinska većina - 49 poslanika, a aktuelna većina ima samo 41 glas. Skupština će se o kandidatima izjašnjavati na sjednici u ponedjeljak.

Demokratska partija socijalista (DPS) uslovljava podršku, navodeći da su spremni da izaberu jednog sudiju Ustavnog suda pod uslovima da se utvrdi datum vanrednih parlamentarnih izbora i da se povuku izmjene Zakona o predsjedniku. To je juče saopštio njihov poslanik Nikola Rakočević, navodeći da su o tom pitanju spremni da razgovaraju.

”Ako te racionalne uslove za izlazak iz krize, koji su u skladu sa društvenim interesima, prihvate i sjednemo da razgovaramo, glasaćemo za jednog sudiju. Iako je proces na Odboru bio veoma netransparentan i nije bio u skladu sa Ustavom”, kazao je Rakočević na konferenciji za novinare u Skupštini, odgovarajući na pitanje da li će se oglušiti o pozive Venecijanske i Evropske komisije.

On je rekao da su spremni već u ponedjeljak na sjednici Skupštine da izaberu jednog sudiju, a ako je potrebno više vremena za dogovor, onda neka se odloži sjednica parlamenta.

U ponedjeljak uveče pred parlamentom je zakazan novi protest “Ima nas”, koji podržava DPS iako je formalni organizator NVO do skora nepoznata javnosti.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković, uputio je sinoć pismo predsjednici parlamenta Danijeli Đurović u kom traži odgađanje drugog kruga glasanja. On je, kako prenosi portal RTNK, naveo da bi se tako stvorila mogućnost za dijalog s ciljem izlaska iz krize.

Povezani članci

25. Novembar 2022.

DPS traži odgađanje glasanja za sudije Ustavnog suda

Predsjednica Venecijanske komisije Kler Bazi Malori pozvala je nedavno sve partije u Skupštini da bez odlaganja izaberu četvoricu nedostajućih sudija Ustavnog suda kvalifikovanom većinom. Isto je zatražio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, pozvavši sve partije da nađu kompromis i imenuju sudije.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović kazala je “Vijestima” da smatra da se pod hitno mora izabrati četvoro sudija i da nikakvog opravdanja za neizglasavanje nema.. “Moramo pokazati ozbiljnost i odgovornost svi skupa, jer u ovakvom stanju blokade institucija države moramo da svi damo doprinos da Ustavni sud krene da funkcioniše nesmetano”, kazala je poslanica.

Ona je naglasila da se bez Suda ni eventualni vanredni parlamentarni izbori ne bi mogli održati, tj. rezultati bi bili diskutabilni, što vidimo sada na primjeru lokalnih izbora.

Paunović
Paunovićfoto: YouTube

Paunovićeva je rekla da bi se, takođe, riješile sve razmirice oko ustavnosti pojedinih zakona jer bi to bila prilika da svi oni koji imaju dileme u vezi sa tim da li je neki zakon u suprotnosti sa Ustavom dobiju mogućnost da to i riješe pred relevantno institucijom.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović je kazao “Vijestima” da će DF ponovo glasati za sve kandidate, ali ne zbog stavova VK, nego zbog građana Crne Gore i zbog toga što su čvrsto opredijeljeni da država dobije ozbiljne i nezavisne institucije. “Međutim, očigledno je da je DPS-u u interesu da i dalje ovu zemlju drži u blokadi i da sprečavaju funkcionisanje institucija. Jasno je da je njima jedino prihvatljiv scenario gdje sve oni kontrolišu i gdje su svi kandidati članovi DPS-a. Ta vremena su prošla...”

Vučurović
Vučurovićfoto: Screenshot/Youtube

On je istakao da niko od predloženih kandidata nema veze sa DF-om i parlamentarnom većinom i pozvao je da svi budu izglasani..

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je juče da će ako DPS 28. novembra ne bude glasao za izbor sudije US biti jasno da ne žele evropski put Crne Gore. “Možete to da adresirate Vladi, ali mi imamo 41 poslanika koji je rekao da će poslušati glas Venecijanske komisije, Varheljija... Izlaza nema dok se ne izabere makar jedan sudija Ustavnog suda”.

Iz Demokratske Crne Gore su juče saopštili da je predsjednica VK jasno istakla značaj deblokade Ustavnog suda. “Nijednog od predloženih kandidata do današnjeg dana niko nije osporio ni u stručnom, ni u moralnom, ni u bilo kom drugom smislu. Shodno tome, ne vidimo niti jedan racionalan razlog zbog kojeg bi se prolongirao njihov izbor, osim ako neke druge partijske strukture nemaju želju da ospore efektuiranje izborne volje građana”.

Potpredsjednik opozicione SDP Bojan Zeković rekao je da su preporuke Venecijanske komisije potvrda ispravnosti politike te partije koja, kako navodi, dvije godine instira na otvaranju dijaloga kako bi kompletirali pravosudne funkcije.

”Ustav nas upućuje na dijalog kako bi obezbijedili kvalifikovanu većinu i za sudije US ali i za VDT i Sudski savjet, upravo je smisao tih rješenja da dobijemo sudije koji uživaju povjerenje šire od bilo koje većine. Istovremeno je, govoreći o ‘pluralističkom sastavu suda’, upućena kritika smijenjenoj vladi, čiji potpredsjednik (Vladimir) Joković ima stav da u Ustavnom sudu treba da ‘većinu ima sadašnja parlamentarna većina’”, rekao je Zeković “Vijestima”.

Zeković
Zekovićfoto: SDP

SDP očekuje, dodao je, da će se uvažiti potreba da se kroz dijalog, a ne nametanje rješenja, izabrati kandidati koji imaju podršku i vlasti i opozicije i time omogućiti rad Ustavnog suda u punom mandatu.

Prava Crna Gora najavila je da će na sjednici 28. novembra glasati za sva četiri kandidata, pozivajući da opozicija preispita svoje stavove nakon mišljenja VK.

Ustavni sud je u blokadi od 13. septembra.

Poslanici će ponovo o izmjenama Zakona o predsjedniku 12. decembra?

Sjednica Skupštine na kojoj će se ponovo razmatrati izmjene Zakona o predsjedniku mogla bi biti održana 12. decembra.

Prema informacijama “Vijesti”, taj datum je poslanicima predložila predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Taj Zakon, s obzirom na to da ga predsjednik države Milo Đukanović nije potpisao prvi put, trebalo je da se ponovo nađe na prvoj narednoj sjednici Skupštine, što znači u ponedjeljak, kada je glasanje o sudijama Ustavnog suda.

Međutim, parlamentarna većina je željela da sačeka ishod glasanja o sudijama Ustavnog sud i eventualno postizanje dogovora, što bi moglo rezultirati povlačenjem izmjena Zakona. To je dio “paketa” zahtjeva koje je DPS ispostavio na sastanku predstavnika parlamentranih partija 18. novembra. DPS je, osim povlačenja zakona, tražio i datum vanrednih parlamentarnih izbora i vraćanje postupka izbora sudija na Ustavni odbor.

Borelj: Ako se nastavi sa blokadom, nema para za energetiku

Kabinet Predsjednika Crne Gore saopštio je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj kazao da Evropska unija neće odobriti paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ukoliko se nastavi s blokadom institucija i u najskorije vrijeme situacija ne normalizuje.

Đukanović je sa zvaničnikom EU razgovarao u Madridu, gdje ga je, kako se saopšteno iz njegovog kabineta, upoznao s aktuelnim stanjem u Crnoj Gori i mogućim scenarijem za prevazilaženje krize funkcionalnosti institucija sistema. Borelj je, kako se navodi, jasno podvukao da EU neće odobriti paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ukoliko se nastavi s blokadom institucija.

Bonus video: