Delegacija Skupštine učestvovala na XX jesenjem zasijedanju PS OEBS

U diskusiji je predloženo da se uspostavljanjem odgovarajućeg mehanizma za međunarodni tribunal obezbijedi odgovornost za ratne zločine i zločin agresije, kao i da se promoviše primjena Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN o ženama, miru i bezbednosti na rat u Ukrajini

2082 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS, koju su činili šef Delegacije poslanik Slaven Radunović i zamjenica člana poslanica Simonida Kordić, učestvovala je na jesenjem zasijedanju PS OEBS.

Tema je bila "Rat u Ukrajini: uloga OEBS-a i nacionalnih parlamenata", a održao se od 24. do 26. novembra 2022. godine u Varšavi, u Poljskoj.

Iz Skupštine je saopšteno da su se u uvodnom dijelu prisutnima obratili predsjednica Sejma Elzibijete Vitek, predsjednik Senata Tomas Grocki, predsjedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau, predsjednica Parlamenatrne skupštine OEBS-a Margareta Sederfelt.

Nakon toga je, dodaje se, uslijedilo i video obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog.

U saopštenju se navodi da su govornici izrazili snažnu podršku narodu Ukrajine i pozvali na jedinstvo među zemljama OEBS-a u cilju okončanja rata, te istakli da je rat doveo u pitanje efikasnost ove organizacije kao i da njena budućnost zavisi od pridržavanja obaveza u odnosu na koje postoji konsenzus država članica.

Nakon uvodnih obraćanja, kako su saopštili is Skupštine, uslijedile su sesije u čijem fokusu su bila pitanja koja se tiču najefikasnijeg odogovora koji bi doveo do brzog okončanja rata, ekonomske i ekološke bezbjednosti, te zaštitite osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Panelisti su konstatovali da je rat povećao inflaciju i neizvjesnost snabdijevanja hranom, te naglasili neophodnost da se hitno ojača energetska infrastruktura. Potpredsjednica PS OEBS-a Irene Charalambides kazala je da je nepotrebno isticati da bi svaka nuklearna nesreća imala katastrofalne posljedice decenijama po životnu sredinu, ekonomiju i zdravlje, te da u tom kontekstu, poziva na hitno stvaranje sigurnosnih zona oko svih nuklearnih elektrana uz direktno učešće Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA)", navodi se u saopštenju.

foto: Skupština Crne Gore

Otvarajući treću sesiju o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda u situacijama oružanog sukoba, potpredsjednik PS OEBS Reinhold Lopatka kazao je da je ruski napad na Ukrajinu rezultirao kršenjem ljudskih prava i sloboda u velikim razmjerama, ističući protivpravna ubistva, uništavanje infrastrukture, seksualno nasilje i zlostavljanje.

U diskusiji je predloženo da se uspostavljanjem odgovarajućeg mehanizma za međunarodni tribunal obezbijedi odgovornost za ratne zločine i zločin agresije, kao i da se promoviše primjena Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN o ženama, miru i bezbednosti na rat u Ukrajini.

"Posljednjeg dana zasijedanja održan je i sastanak Stalnog odbora na kojem se, između ostalog, razmatrao predlog amandmana na Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine OEBS-a, koji se odnosio na suspendovanje članova delegacije čija zemlja učestvuje u vojnom napadu ili napadu velikih razmjera što podjednako ozbiljno utiče na suverenitet i teritorijalni integritet jedne zemlje. Sastanku je prisustvovalo oko 30 delegacija čija izlaganja nijesu išla u pravcu podrške suspendovanju članova ruske delegacije iz rada Parlamentarne skupštine, što je naišlo na otvoreno negodovanje ukrajinske delegacije, nakon čega nije došlo do glasanja po ovom pitanju", saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednica Sederfel naglasila je potrebu da se održi jedinstvo u pogledu rata u Ukrajini i šire, te da se odbrani evropski bezbjednosni poredak, uspostavljen Završnim aktom iz Helsinkija iz 1975. godine.