Knežević: Američka administracija ponovo obrađuje spavače u opoziciji

On je poručio “svima koji planiraju u Markovićevu vladu da će ovog puta proći gore nego kad su to uradili u maju prošle godine izdajući sopstvene birače i interese većinske Crne Gore”
60 pregleda 17 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.09.2017. 14:34h

Američka administracija ponovo se uključila u "obradu spavača" u opoziciji, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, navodeći da se to desilo čim je taj politički savez objavio svoju platformu.

Knežević je kazao da platforma DF-a upućena ostatku opozicije, u kojoj su sadržani predlozi o nestranačkoj ličnosti kao zajedničkom predsjedničkom kandidatu, zajednička opoziciona lista na lokalnim izborima i organizacija zajedničkih protesta, predstavlja “odgovoran i državnički potez ubjedljivo najjačeg opozicionog saveza”.

“Međutim, i prije nego što je stigla do stranačkih prostorija jednog broja opozicionih partija, panično je odbijena od Ranka Krivokapića”, navodi se u izjavi Kneževića.

Prema njegovim riječima, nakon sastanka Krivokapića sa direktorom kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt dipartmentu, Metjuom Palmerom, potpuno je jasno zašto je lider Socijaldemokratske partije (SDP) ponovo odlučio da pruži ruku spasa i saradnje vlasniku Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću i njegovom zamjeniku Dušku Markoviću.

“Kao što je sad potpuno jasno zašto je SDP obesmislio bojkot povratkom u Skupštinu, kako bi pripremili teren za “zdravo jezgro” u DPS-u, iako svi u Crnoj Gori znaju da je lakše narkomanu da u plastu sijena nađe iglu, nego Krivokapiću zdravo jezgro u DPS-u”, kazao je Knežević.

Kako je naveo, lider SDP-a je prije nekoliko dana zatražio od Palmera da posreduje između njega i Markovića, na način što bi Krivokapićeva partija ušla u Vladu pod izgovorom izrade novog izbornog zakonodavstva i organizovanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

“Plan Krivokapića koji je izložio Palmeru je baziran na potrazi za zdravim jezgrom u DPS-u, bez Đukanovića, koje bi se iskristalisalo nakon tih još uvijek nezakazanih prijevremenih izbora. A predvodnik tog zdravog jezgra nije niko drugi do bivši šef Udbe, koordinator svih službi bezbjednosti i aktuelni premijer Duško Marković”, tvrdi Knežević.

Prema njegovim riječima, upravo je to jedini razlog zbog čega je Krivokapić odbacio platformu DF-a o zajedničkom opozicionom djelovanju.

“Dakle, tvorac kovanice o “vlasniku DPS-a” sprema dogovor sa zamjenikom vlasnika, jer mu je očigledno bilo malo što je 18 godina bio potporni stub i jednog i drugog”, kazao je Knežević.

Kako je naveo, takav čin opozicione veleizdaje viđen je nakon brutalno razbijenih protesta u oktobru 2015. godine, kad je ostatak opozicije na čelu sa Krivokapićem, sjeo za pregovarački sto sa, dodao je Knežević, vlasnikom DPS-a.

“Ali ono što je mnogo važnije jeste da se američka administracija ponovo uključila u obradu spavača u opoziciji čim je DF objavio svoju platformu”, istakao je Knežević.

On je poručio “svima koji planiraju u Markovićevu vladu da će ovog puta proći gore nego kad su to uradili u maju prošle godine izdajući sopstvene birače i interese većinske Crne Gore”.

Bonus video: