Sekulić: Izbori u Šavniku prava slika rada Vlade; Koprivica: Birački spisak slika nerada brojnih institucija

Glasanje na dva biračka mjesta u Šavniku biće ponovljeno i naredne nedjelje, nakon što je u prethodnih šest izbornih ciklusa, 23. i 30. oktobra, kao i 6, 13, 20 i 27 novembra prekinuto

9247 pregleda 5 komentar(a)
Koprivica i Sekulić, Foto: Agencija MINA
Koprivica i Sekulić, Foto: Agencija MINA

Problem sa izborima u Šavniku, gdje su šest puta ponovljeni izbori na dva biračka mjesta, u nadležnosti je tužilaštva, poručeno je na panel diskusiji Integritet biračkog spiska Crne Gore.

Panel diskusiju organizovali su Centar za monitoring i istraživanje i agencija MINA, u okviru projekta koji je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Glasanje na dva biračka mjesta u Šavniku biće ponovljeno i naredne nedjelje, nakon što je u prethodnih šest izbornih ciklusa, 23. i 30. oktobra, kao i 6, 13, 20 i 27 novembra prekinuto.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, rekao je da su lokalni izbori u Šavniku prava slika rada Vlade.

Prema njegovim riječima, DPS se još 2019. godine zalagao da se izbori održavaju u jednom danu, ali da tada nijesu imali podršku od kolega iz tadašnje opozicije.

“Politička odgovornost nije na DPS-u, već odgovornost za situaciju u Šavniku leži na sadašnjoj Vladi. Saglasan sam da tužilaštvo treba da reaguje, ako neko ometa izborni proces treba da se reaguju”, rekao je Sekulić.

On je naveo da je, Izmjenama zakona o tužilaštvu, Vlada preuzela odgovornost zakona u tužilaštvu.

Sekulić
Sekulićfoto: Agencija MINA

“Šta će se desiti ako budemo ponavljali u još nekoliko navrata izbore u Šavniku? Ili ako raspišemo parlamentarne izbore, da li će Crna Gora doživjeti sudbinu Šavnika?”, pitao je Sekulić.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica rekao je da problem predstavljaju takozvane bb /bez broja/ adrese, jer otežavaju terensku provjeru prebvališta.

“Mislim da je bb adresa forma za skrivanje stvarnih podataka. Imamo birački spisak koji je zapravo plod štancovanja i inženjeringa”, rekao je Koprivica.

On je kazao da jedna grupa građana želi da preotme pravo na lokalnu samoupravu građanima drugog grada.

“Vidimo tu jedan ozbiljan problem kada je u pitanju vođenje biračkog spiska zato što neki državni državni organi ne rade svoj posao. Birački spisak je slika nerada brojnih institucija”, smatra Koprivica.

Govoreći o namjeri, kao subjektivnom elementu za dobijanje prebivališta, Koprivica je rekao da je njeno postojanje teško utvrditi.

“Ali to nije jedini element za dobijanje prebivališta, potreban je i objektivni element, da se ta osoba nastanila. To je podložno kontroli, jer namjeru je teško kontrolisati”, rekao je Koprivica.

Koprivica
Koprivicafoto: Agencija MINA

On je rekao da je održavanje izbora u jednom danu, nešto što su potencirali u toj partiji jer bi to rješenje bilo mnogo lakše, produktivnije i u interesu građana.

Politikolog Bojan Bugarin rekao je da je situacija u Šavniku, sa formalno-pravne strane, u skladu sa propisima, budući da Zakon o registrima prebivališta i boravišta omogućava da se primijeni prebivalište.

“I to je postupak koji je liberalan, bez pravnih i tehničkih procedura. Na stranu dnevna politika vama Zakon o registru prebivališta i boravišta to omogućava”, rekao je Bugarin.

On je kazao da MUP nema zakonski osnov da onemogući prijavu prebivališta određenom građaninu koji želi da pređe iz jedne u drugu opštinu.

Kako je dodao, zakon ne daje pravni osnov državi i njenim instucijama da to pitanje uređuju na drugi način.

“Druga je stvar što građani to mogu da zloupotrebljavaju. U slučaju da postoji sumnja na zloupotrebe tu je tužilaštvo”, naveo je Bugarin.

On je kazao da MUP nema zakonsko uporište da provjerava istitintost podataka, dodajući da je davanje tog prava osjetljivo, budući da se ulazi u zonu arbitrarnosti policijskog subjekta.

“Ako neko hoće da politički da zloupotrijebi prebivalište, naći će način. Zakoni se pišu za ljude, a to što smo mi kao društvo u politici nerazvijeni, to je druga stvar. Ne smijemo i ne možemo da naš društveno poltiički život uređujemo shodno tome”, rekao je Bugarin.

Bonus video: