Važno jačanje saradnje za zajednički odgovor unutar NATO-a

“Lazarević posebno je naglasio da je, zbog kompleksnih bezbjednosnih izazova sa kojima se Alijansa suočava, jačanje saradnje i kapaciteta za zajednički odgovor unutar NATO-a od posebne važnosti”, navodi se u saopštenju

2050 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Jačanje saradnje i kapaciteta za zajednički odgovor unutar NATO-a posebno je važno, zbog kompleksnih bezbjednosnih izazova sa kojima se Alijansa suočava, smatra načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Lazarević se danas sastao sa komandantom NATO kombinovanog Centra za vazdušne operacije (CAOC) iz Torehona, Fernandom de La Kruz Karavakom.

Navodi se da su Lazarević i Karavako razgovarali o doprinosu NATO integrisanom sistemu protiv-vazduhoplovne i raketne odbrane kroz razvoj nacionalnih kapaciteta, pri čemu je akcenat bio na pripremi instalacije radara za nadzor vazdušnog prostora u Crnoj Gori.

Na sastanku je istaknuta posvećenost jačanju saradnje, a razmatrani su i načini na koje CAOC može doprinijeti unapređenju Vazduhoplovnog operativnog centra Vojske Crne Gore.

“Lazarević posebno je naglasio da je, zbog kompleksnih bezbjednosnih izazova sa kojima se Alijansa suočava, jačanje saradnje i kapaciteta za zajednički odgovor unutar NATO-a od posebne važnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je Karavako zahvalio na doprinosu koji Crna Gora daje radu Centru za vazdušne operacije u Torehonu.

Bonus video: