Pejanović Đurišić: Berlinski proces ne bi trebalo da ima alternativu

"Probleme znamo, dijagnozu imamo i pitanje je na koji način region može da se povrati onome što nam je bio svima prioritetni cilj - stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj"

8313 pregleda 7 komentar(a)
Pejanović Đurišić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Pejanović Đurišić (arhiva), Foto: Savo Prelević

Na liderskom zasedanju Minhenske konferencije o bezbjednosti poseban panel je posvećen Zapadnom Balkanu. U njemu je učestvovala i članica Upravnog odbora Atlantskog saveza Crne Gore Milica Pejanović Đurišić.

Ona je za Dojče vele (DW) rekla da je bilo izuzetno važno što je posvećen jedan panel situaciji u regionu.

“To nije urađeno slučajno, već zaista sa namjerom da svi oni koji se bave tim regionom pokušaju u jednoj iskrenoj i otvorenoj razmjeni mišljenja razgovaraju o tome kako izaći iz problema kojih smo svi svjesni. Dakle, probleme znamo, dijagnozu imamo i pitanje je na koji način taj region može da se povrati onome što nam je bio svima prioritetni cilj - stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj. Šta je najbolja metodologija za to, da li to su neke od ovih regionalnih inicijativa koje se pojavljuju u posljednje vrijeme”, kazala je Pejanović Đurišić.

Kako je rekla, postavlja se pitanje da li će to biti efektivno, da li to još više produbljuje razlike između različitih država, stanovnika, građana, ili postoje neki efektivniji mehanizmi.

“U tom smislu, naravno da smo razgovarali o Otvorenom Balkanu i o Berlinskom procesu, kao procesu za regionalnu integraciju koji ne bi trebalo da ima alternativu, u smislu onoga što je kvalitet samog postupka i metodologije koje su predviđene načinom na koji se može ostvarivati saradnja”, rekla je Pejanović Đurišić.

Opet, kako dodaje, sve to u funkciji onog cilja koji znači približavanje EU, kako bi se postigla neophodna stabilnost.

“O svemu tome smo, naravno, razgovarali i s aspekta onoga što podrazumijeva sigurnost u našim državama, posebno u uslovima u kojima imamo tu agresiju Rusije na Ukrajinu, o rizicima da to ima uticaj na region, da se neki od tih, prosto, trendova koji se pojavljuju kada je u pitanju dovođenje u pitanje međunarodnog poretka, repliciraju na tom regionu. I mislim da smo se svi saglasili da nema drugog načina bez da svi naši međunarodni partneri jednim glasom budu naši partneri u regionu i da zajedno radimo u smislu neophodnih reformi i u smislu stvaranja uslova za izgradnju zaista demokratskih društava, koji će imati visok stepen otpornosti na sve potencijalne maligne uticaje, sa koje god strane da dolaze”, rekla je Pejanović Đurišić.

Bonus video: