Pokret Evropa sad vjeruje da će DIK uvažiti inicijativu za proglašenje izbornih rezultata

Na sastanku bili predstavnici pokreta Evropa sad, liste "Za budućnost Podgorice", te liste "Idemo ljudi" i liste "Može Podgorica, Ovo je naš grad"

9670 pregleda 5 komentar(a)
Sa jednog od ranijih sastanaka, Foto: Luka Zeković
Sa jednog od ranijih sastanaka, Foto: Luka Zeković

Pregovori o formiranju nove vlasti u Podgorici nastavljeni su danas, a učesnici sastanka saglasili su se da preduzmu sve pravne radnje da bi rezultati izbora bili finalno proglašeni.

Iz Evrope sad, koja je bila domaćin sastanka, za portal RTCG je saopšteno da je sjutra sjednica Državne izborne komisije, i da vjeruju da će komisija prihvatiti inicijativu da rezultati budu proglašeni.

Izbornoj komisiji Podgorice uložen je ranije prigovor zbog neproglašenja konačnih rezultata izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada 23. oktobra.

Pokret Evropa sad tvrdi da je shodno članu 99 Zakona o izboru odbornika i poslanika, Izborna komisija Glavnog grada, kako kažu, bila dužna da najkasnije u roku od 15 dana od dana održavanja izbora, odnosno do 7. novembra proglasi konačne rezultate izbora i iste objavi u Službenom listu Crne Gore.

Kako su kazali za portal RTCG iz ovog pokreta, vjeruju da će DIK uvažiti činjenično stanje i uvažiti inicijativu za proglašenje izbornih rezultata, obzirom da se podgorička komisija ipak nije izjasnila u zakonom predviđenom roku, od 24 sata.

Sastanak je počeo u 17 časova u prostorijama pokreta "Evropa sad". Plan je bio da sastanak bude organizovan u utorak ali je na zahtjev jednog dijela pregovarača ipak odložen za danas.

U pitanju je bio sastanak povodom dogovora o što skorijem formiranju lokalne vlasti, kao i pitanju proglašenja finalnih rezultata izbora.

Predsjednik Izborne komisije Podgorice Veselin Vukčević poručio je ranije da se konačni rezultati izbora ne mogu proglasiti dok Ustavni sud ne odluči po podnijetim žalbama. Ustavni sud trenutno nije funkcionalan.

Privremeni rezultati su utvrđeni ranije.

Na sastanku su bili predstavnici pokreta Evropa sad, liste "Za budućnost Podgorice", te liste "Idemo ljudi" i liste "Može Podgorica, Ovo je naš grad".

Bilo je riječi i o prioritetima buduće gradske uprave.