DIK usvojio Milatovićev prigovor

Iz DIK-a su saopštili da se prigovorom zahtijevalo da se utvrdi da je IK propustio da donese odluku u zakonskom roku od 24 sata od podnošenja prigovora

36878 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) usvojila je danas prigovor nosioca liste Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, koji se odnosi na nepostupanje Izborne komisije (IK) Glavnog grada da donese odluku po njegovom prigovoru u vezi sa neproglašavanjem konačnih rezultata izbora u Podgorici - potvrđeno je "Vijestima" iz DIK-a.

Iz te institucije su saopštili da se prigovorom zahtijevalo da se utvrdi da je IK propustio da donese odluku u zakonskom roku od 24 sata od podnošenja prigovora, te da se saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika prigovor smatra usvojenim.

Milatović je, između ostalog, tražio da DIK usvoji njegov prigovor i da utvrdi da je IK glavnog grada propustila da o prigovoru odluči u zakonskom roku.

"Napominjemo da Državna izborna komisija na današnjoj sjednici nije utvrđivala konačne rezultate izbora za Skupštinu Glavnog grada, budući da je to zakonska nadležnost Izborne komisije Glavnog grada, već je donijela Rješenje kojim se prigovor podnesen Izbornoj komisiji Glavnog grada 29.11.2022. godine po Zakonu smatra usvojenim", navodi se u saopštenju DIK-a.

Predsjednik Izborne komisije glavnog grada Veselin Vukčević ranije je zakazao sjednicu tog tijela za sjutra u 15 sati. Zasjedanje će biti otvoreno za javnost.

Sjednica je zakazana sa istim dnevnim redom kao sjednica od 15. novembra, koja je prekinuta. Na dnevnom redu su tri prigovora koja je ranije dobila Izborna komisija, a koja su uložili birači. Članovima komisije je dostavljeno i upustvo DIK-a po pitanju proglašenja konačnih rezultata izbora.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici 23. oktobra još nisu proglašeni jer Vukčević tvrdi da IK to ne može učiniti, pošto se ustavnosudska instanca nije izjasnila o nekoliko izbornih žalbi. Njih je podnijelo više građana, kao i Svetosavska lista koja nije prešla cenzus, a za koju dio partija tvrdi da kao “eksponent” Demokratske partije socijalista opstruira predaju vlasti u Podgorici, koju je stranka Mila Đukanovića izgubila. Ustavnu žalbu povukla je jedino Građanska inicijativa “21. maj”.

Povezani članci

30. Novembar 2022.

Pobjednici opet zovu DIK u pomoć

01. Decembar 2022.

Vukčević za petak zakazao sjednicu Izborne komisije

Bonus video: