Perović: Zapadni Balkan dio Evrope, ne bi smio biti ostavljen po strani u integracijskim procesima

On je poručio da ne treba zaboraviti da je proces evropskih integracija dvosmjerna ulica i da je pristupanje zemalja ZB jednako važno za nas koliko i za EU

1412 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Državni sekretar Ministarstva odbrane, Krsto Perović, poručio je da je Zapadni Balkan sastavni dio Evropa i stoga ne bi smio biti ostavljen po strani u integracijskim procesima.

"Ujedinjena Evropa je jača Evropa, a Zapadni Balkan je njen nedjeljivi dio’’, kazao je on na sastanku država članica i posmatrača Inicijative odbrambene saradnje zemalja Srednje Evrope i Zapadnog Balkana (CEDC+), koji se održava u Kremsu, u Austriji.

Perović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, naglasio da države Zapadnog Balkana nedvosmisleno dijele evropsku perspektivu i da su ujedinjene u cilju integracije u evropske strukture.

On je dodao da ne treba zaboraviti da je proces evropskih integracija dvosmjerna ulica i da je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana jednako važno za nas koliko i za Evropsku uniju.

Perović je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo pokazanom solidarnošću u cilju ublažavanja patnji ukrajinskog naroda, kao i pružanja svih vidova pomoći Ukrajini.

Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, Perović je rekao, da je ona dovela do najveće političke, ali i ekonomske destabilizacije Evrope još od Hladnog rata, gdje se pored konvencionalnih sredstava upotrebljavaju i metodi hibridnog ratovanja, posebno širenje dezinformacija.

“Na Zapadnom Balkanu, ove metode su istakle izazove i slabosti regiona, opterećenog endemskom korupcijom, spregom kriminala i dijelova državnih struktura, kao i identitetskim manipulacijama, sa ciljem da ugrožavanja regionalne stabilnosti”, naglasio je on.

Inicijativa odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope osnovana je, kako navode, 2010. godine, a članice su: Austrija, Češka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Slovačka, dok Crna Gora, od marta 2016. godine, učestvuje u radu inicijative, u formatu CEDC+, u čijem sastavu su i Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Navedeno je da ove godine Inicijativom predsjedava Austrija.

"U delegaciji Ministarstva odbrane, na čelu sa Perovićem, su generalni direktor za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, načelnica Direkcije za NATO i EU, Radmila Perović i izaslanik odbrane Crne Gore za R. Austriju, kapetan fregate Vučić Bošković", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su predstavnici Ministarstva odbrane učestvovali i na sastanku KREMS inicijative, u formatu koji čine Austrija i države Zapadnog Balkana.

Perović je tom prilikom pozdravio napore ka uspostavljanju Odbrambenog koledža Zapadnog Balkana u Bosni i Hercegovini i ocijenio da bi regionalna visokoobrazovna institucija u oblasti odbrane unaprijedila regionalnu odbrambenu saradnju i kadrovske potencijale.