Ženama povjerene ključne funkcije u Budvi

Nakon većine u SO, žene preuzele funkcije glavne administratorke, sekretarke za finansije, privredu, društvene djelatnosti, direktorke Vodovoda, Uprave prihoda, kulturnih i javnih ustanova...

36699 pregleda 9 komentar(a)
Glavna administratorka Nevenka Božović Jovović i sekretarka za privredu Jelena Savić, Foto: Vuk Lajović
Glavna administratorka Nevenka Božović Jovović i sekretarka za privredu Jelena Savić, Foto: Vuk Lajović

Budva je, po svemu sudeći, prvi grad u Crnoj Gori koji je i ključne funkcije u Opštini i javnim preduzećima, sportskim i ustanovama kulture povjerio ženama. To je učinjeno nakon što je pripadnicama ljepšeg pola povjerena i većina u lokalnom parlamentu, čime je ispisana nova stranica političke istorije države i grada.

Gradonačelnik Budve Milo Božović ukazao je povjerenje stručnim, profesionalnim i obrazovanim ženama, koje je imenovao za najbliže saradnice. Žene čine većinu u timu zaduženom za sprovođenje ambicioznog Božovićevog plana razvoja grada u naredne četiri godine.

One se pitaju za opštinske finansije, privredu, turizam, ali i za naplatu poreza, obezbjeđuju normalno vodosnabdijevanje, bore se protiv korupcije, rade na evropskoj perspektivi grada, te osmišljavaju promociju, zadužene su za organizaciju festivala, kulturnu baštinu…

Tako se na jednoj od najznačajnijih funkcija u Opštini nakon predsjedničke - glavne administratorke nalazi Nevenka Božović Jovović. Glavna administratorka zadužena je, između ostalog, da koordinira rad organa i službi, daje mišljenje na akte kojim se utvrđuje organizacija i način rada lokalne uprave, ali i daje stručna uputstva i instrukcije za rad organima i službama radi pravilne primjene zakona i drugih propisa.

Povezani članci

29. Novembar 2022.

Žene u Budvi preuzele Skupštinu

Prvi čovjek Budve je sektor finansija povjerio Sonji Kuljači, koja je imenovana za v.d. sekretarke Sekretarijata za finansije. Kuljača je upravo sačinila nacrt budžeta za narednu godinu po kome će kasa metropole turizma biti teška 41 milion eura, te time osmislila finansijsku potporu brojnim investicionim projektima koji su planirani za 2023.

Za privredu je Božović zadužio Jelenu Savić, koja je imenovana za v.d. sekretarke za privredu. To je opštinski resor koji se, između ostalog, brine za razvoj turizma, brojnih privrednih djelatnosti, podsticanje razvoja poljoprivrede, ali i regulisanja stanja taksi i ostalih djelatnosti.

Ono što čini Budvu prepoznatljivom godinama unazad svakako su kultura i sport, pa je jedan od “najbogatijih” sekretarijata, a to je Sekretarijat za društvene djelatnosti, čiji je budžet čak deset miliona eura Božović povjerio na rukovođenje Danijeli Došljak. Taj sekretarijat koordinira radom ustanovama kulture, brine se o razvoju sporta, ali i za finansiranje sportskih klubova i sportskim centrima i ustanovama, kako bi ih podigao na što veći nivo. Obezbjeđuje bolje uslove za školovanje djece…

Glavnu finanijsku injekciju opštinskom budžetu daje naplata poreza, čak polovina priliva novca se obezbjeđuje na taj način i to čini Uprava lokalnih javnih prihoda. Na njenom čelu se već više od dvije godine nalazi Vesna Kovačević, a Božović joj je ukazao povjerenje da i dalje nastavi sa uspješnim radom. Kovačević iz godine u godinu “obara” rekorde, pa je tako naplata poreza premašila čak 18 miliona eura, uz princip neselektivnog pristupa, model koji podrazumijeva da porez, a posebno poresko dugovanje bude naplaćeni od svakog obveznika, bilo građanina, kompanije ili biznismena…

O projektima koji Budvu povezuju sa zemljama kako okruženja, tako i onim EU, zadužena je opštinska Kancelarija za evropske integracije i saradnju kojom rukovodi Iva Bajković. Načelnica Službe za javne nabavka je Tanja Simićević, dok je šefica opštinske Kancelarije3 za borbu protiv korupcije Ivana Kaluđerović.

Najznačajnije opštinsko preduzeće svakako je “Vodovod i kanalizacija”, čiji je budžet preko deset million eura i koje je zaduženo da Budva, posebno tokom ljetnjih mjeseci, ima uredno vodosnabdijevanje. Na čelnoj poziciji u ovom preduzeću je Jasna Dokić.

I ustanovama kulture rukovode žene, pa je tako direktorica JU Muzeji i galerije Budve Lucija Đurašković, Narodne biblioteke Budva Mila Baljević, dok je direktorica Javne ustanove “Grad teatar” Milena Lubarda Marojević. Svaka od ovih ustanova kulture su uspjele da Budvu pozicioniraju centrom kulturnih dešavanja Crne Gore tokom minulih godina.

I na čelnoj pozicji Sportsko rekreativnog centra “Budva”, koji gazduje zatvorenim bazenom “Dragan Trifunović”, je žena - direktorsku funkciju obavlja Ivana Liješević. Na čelu Javne ustanove Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju “Biseri” je Miljana Radoman, dok je direktorica opštinske firme Akademija znanja Valentina Dabović.

Žene čine većinu u opštinskom parlamentu, pa u novom sazivu nakon lokalnih izbora, od 33 odbornička mandata njih 17 su pripadnice ljepšeg pola.

Bonus video: