Vukčević i pobjednici u začaranom krugu

"Nije na meni da odlučujem hoće li nešto biti objavljeno ili ne, već da potvrđujem da li je ispoštovana procedura", kazala je direktorica Službenog lista Danijela Pavićević

22780 pregleda 18 komentar(a)
Slavlje u štabu Pokreta Evropa sad nakon izbora, Foto: Boris Pejović
Slavlje u štabu Pokreta Evropa sad nakon izbora, Foto: Boris Pejović

Dok Službenom listu teku rokovi za objavljivanje konačnih rezultata izbora u Podgorici, članovi Izborne komisije (IK) Glavnog grada iz redova buduće vlasti, koji su ih u petak usvojili nakon što je predsjednik tog tijela Veselin Vukčević zaključio sjednicu, najavljuju da će u skladu s odlukama Državne izborne komisije (DIK) tražiti nastavak zasjedanja i potvrđivanje rezultata.

Prema Zakonu o objavljivanju propisa i drugih akata, oni se, po pravilu, objavljuju u prvom narednom broju Službenog lista, a najkasnije u roku od 10 dana od dostavljanja. S obzirom na to da je odluka o rezultatima u Službeni list stigla u petak popodne, bez pečata, ta institucija ima još šest dana za odlučivanje.

Direktorica Službenog lista Danijela Pavićević, kazala je “Vijestima” da će ta ustanova, dok je ona na njenom čelu, postupati u skladu s navedenim zakonom i Uredbom o načinu i rokovima dostavljanja propisa i drugih akata na objavljivanje u Službenom listu.

”Nije na meni da odlučujem o tome hoće li nešto biti objavljeno ili ne, već da potvrđujem da li je ispoštovana zakonska procedura neophodna za objavljivanje akta. Prema tome, nema potrebe da me bilo ko upozorava na poštovanje zakona i vladavinu prava za koju sam se dugo i teško zalagala svih 30 godina koje su iza nas”, istakla je.

Predsjednik IK-a u nedjelju je obavijestio Pavićevićevu da nije izdao nalog za objavljivanje rezultata, upozoravajući da bi povlačenje tog poteza imalo nesagledive posljedice u smislu krivične odgovornosti.

Nema potrebe da me upozoravaju na poštovanje zakona: Danijela Pavićević
Nema potrebe da me upozoravaju na poštovanje zakona: Danijela Pavićevićfoto: Privatna arhiva

On je u petak zaključio sjednicu navodeći kao razlog to što članovi neće da se izjasne o prigovorima koji su na njenom dnevnom redu. Prethodno je odbio više njihovih zahtjeva da se izjasne o dnevnom redu, jer tvrdi da IK ne može proglasiti rezultate, pošto se Ustavni sud (US), kao krajnja istanca u izbornim sporovima, nije izjasnio o žalbama.

Vukčević je sa članovima IK-a iz Demokratske partije socijalista (DPS) napustio sjednicu, nakon čega su predstavnici pobjednika izbora odlučili da je nastave, odredivši Radosava Jokića za predsjedavajućeg, poslije čega su dopunili dnevni red i utvrdili rezultate.

DIK je u subotu usvojio prigovor podgoričkog DPS-a, u kom je navedeno da nije u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Poslovnikom o radu IK-a odrediti člana te institucije da mijenja predsjednika, što znači da Jokić nije imao pravo da preuzme predsjedavanje. Odbijen je, međutim, prigovor funkcionera DPS-a Časlava Vešovića kojim je tražio da se utvrdi da opunomoćeni predstavnik Demokratskog fronta (DF) Marko Mihailović, nije mogao da učestvuje u radu sjednice, što je tvrdio i Vukčević.

DIK je, s druge strane, naložio Vukčeviću da je dužan nakon otvaranja sjednice da dozvoli članu da dostavi predlog dopune dnevnog reda, o kome se IK izjašnjava kao kolektivni organ. Vukčeviću je naloženo da je dužan da u slučaju usvajanja dopuna, dozvoli nastavak sjednice i omogući potpisivanje i ovjeravanje pečatom svih akata koji su usvojeni većinom glasova svih članova.

Član IK-a Nikola Terzić, kazao je da će dio članova, u skladu sa posljednjim odlukama DIK-a, tražiti nastavak prekinute sjednice i korišćenje svih prava koja im nudi Poslovnik.

On je “Vijestima” rekao da je odluka DIK-a da prihvati prigovor DPS-a u vezi sa predsjedavanje sjednicom očekivana, ali da ne sadrži instrukcije šta raditi kad predsjednik IK-a “neovlašćeno i nezakonito prekida sjednicu, kršeći Poslovnik”.

Terzić
Terzićfoto: Luka Zeković

”Opet nas je njegovo ponašanje dovelo u situaciju da ne znamo kako da se ponašamo. Međutim, on je odgovoran i za taj problem. On je cijeli postupak rada IK-a kompromitovao ne pridržavajući se Poslovnika”, istakao je Terzić.

Govoreći o Vukčevićevoj tvrdnji da je Mihailoviću prestala funkcija kad je prihvatio da se nađe na odborničkoj listi, sagovornik kaže da čelnik IK-a pokušava svoju grešku da iskoristi za kompromitaciju izbornog procesa.

”On je razmatrao njegovu prijavu za opunomoćenog predstavnika, njenu ispunjenost, donio akt kojim ga imenuje, dodijelio naknadu za rad, i sad je izvukao taj argument...”, dodaje Terzić.

Sekretar IK-a Vladimir Vujović, takođe je rekao “Vijestima” da očekuje da Vukčević zakaže sjednicu, kako bi na njoj bili utvrđeni rezultati.

”Ništa nije sporno, već se samo pravi zavrzlama kako bi se dan duže ostalo na vlasti. Nadamo se da predsjednik IK-a neće pokazati samovolju prema rješenju DIK-a. Nikakvog spora ovdje nema, osim u primjeni člana 13 Poslovnika o radu IK-a, po kom je predsjednik dužan da dozvoli članu dopunu dnevnog reda”, pojasnio je.

Vukčević je najavio “Vijestima” da će danas odgovoriti hoće li zakazati sjednicu, dozvoliti dopunu dnevnog reda s tačkom o utvrđivanju rezultata i omogućiti potpisivanje i ovjeravanje akata o rezultatima.

Vukčević
Vukčevićfoto: Luka Zeković

Neke opštine proglasile su konačne rezultate uprkos žalbama pred US-om. Od ukupno pet opština u odnosu na koje su podnesene žalbe, konačni rezultati proglašeni su u Budvi i Kolašinu. Od ukupno 14 opština u kojima su 23. oktobra održani izbori, rezultati su proglašeni u deset njih.

Na izborima u Podgorici održanim 23. oktobra, lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

Abazović: Vlada se mora postaviti prema situaciji u Podgorici

Premijer u tehničkom mandatu i lider GP URA Dritan Abazović, rekao je juče da prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Vlada može da uvede prinudnu upravu u nekom gradu ako lokalna skupština ne funkcioniše šest mjeseci i ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda.

”Sada u slučaju Podgorice važi nešto što ne važi za druge gradove, a to je da imamo odluku Upravnog suda da je gradonačelnik Ivan Vuković izabran nezakonito. Tačno je da smo imali neposredno pred izbore opet sjednicu, na kojoj se ponovilo glasanje za gradonačelnika, i to je stvorilo pravnu dilemu. Mi nismo dobili neki zahtjev, ali Vlada se mora nekako postaviti u odnosu na situaciju u Podgorici i Šavniku”, naglasio je.

Abazović je rekao da Vlada ne želi da preuzima ničija ovlašćenja, ali da isto tako nije korektno “da neko koristi vakuum kada nema Ustavnog suda, da se izražena volja građana ne manifestuje na stvarni život”.

”Ako bude postojala inicijativa prema Vladi, a to bude zakonski potkrijepljeno, moraćemo da reagujemo, ali je moj kolegijalan apel da nas ne dovode u tu situaciju”, poručio je.

Bonus video: