U opticaju i model koncentracione vlade

Razgovor o sudijama Ustavnog suda juče je prekinut, nastavlja se u petak

55611 pregleda 63 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Razgovor o izboru sudija Ustavnog suda nastaviće se sjutra, kako bi se razmotrila još neka rješenja za izlazak iz aktuelne krize, kao što je formiranje koncentracione vlade.

Nakon sastanka, novinarima se kratko obratio samo šef Kluba poslanika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković koji je rekao da je dogovoreno da se razgovori nastave sjutra.

Ostali učesnici nijesu željeli da daju izjave, uz obrazloženje da je takav dogovor.

Više izvora “VijestI” reklo je da je na početku sastanka bilo tvrdih stavova, ali da je zatim iskazana volja da se razmotre sva predložena rješenja.

Jedan izvor kazao je da je DPS pokazao spremnost da razmotri više opcija, između ostalog da se izabere sve četvoro sudija Ustavnog suda i formira koncentraciona vlada, čiji bi glavni zadatak bio izmjena izbornih zakona, izbor vrhovnog državnog tužioca, ispunjavanje uslova iz “evropske agende”...

Drugi sagovornik rekao je da je ideja o koncentracionoj vladi potekla od DPS-a.

Ustavni rok od tri mjeseca za formiranje nove Vlade je istekao 20. novembra. U tom slučaju, kako smatra dio vladajuće većine, rješenje bi moglo biti usvajanje izmjena o Zakonu o predsjedniku kako bi se proces izbora Vlade vratio na početak - odnosno predlaganje mandatara.

Iz DPS-a “Vijestima” nijesu odgovorili da li su spremni da razmotre nove predloge koji su se juče čuli.

Poslanici će nakon neuspjelog prvog pokušaja 21. oktobra ponovo glasati za sudije Ustavnog suda u ponedjeljak, a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika, što znači da je neophodan konsenzus vlasti i opozicije.

DPS je ranije izbor barem jednog sudije Ustavnog suda uslovio povlačenjem izmjena Zakona o predsjedniku i određivanjem datuma vanrednih parlamentarnih izbora.

Jučerašnji sastanak inicirao je DPS, a prisustvovali su mu Boris Bogdanović (Demokratska Crna Gora), Dragan Ivanović (Socijalistička narodna partija), Slaven Radunović (Demokratski front), Branko Radulović (Pokret za promjene), Ivan Brajović (Socijaldemokrate), Genci Nimanbegu (Forca), Kenana Strujić Harbić (Bošnjačka stranka), Draginja Vuksanović Stanković (Socijaldemokratska partija) i Srđan Pavićević (CIVIS).

Predsjednik kluba poslanika DPS-a Danijel Živković je u dopisu poslaničkim klubovima naveo da je uvjeren da će dijalogom doći bar do minimuma konsenzusa, neophodnog za deblokadu institucija.

Bonus video: