Holanđani podržavaju širenje EU na ZB

”Poređenja radi, kada je riječ o potencijalnom ulasku Turske u EU, 44 odsto navodi da će to uticati na njihove živote, što pokazuje da holandska javnost ima različite poglede na zemlje kandidate”, navode u saopštenju iz Evropskog fonda za Balkan

3778 pregleda 2 komentar(a)
Evropska komisija, Brisel, Foto: Biljana Matijašević
Evropska komisija, Brisel, Foto: Biljana Matijašević

Većina Holanđana nema ništa protiv proširenja Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan, iako je mišljenje tamošnjeg javnog mnjenja prilično podijeljeno, pokazalo je istraživanje koje su sproveli Evropski fond za Balkan (EFB), savjetodavna grupa za javnu politiku “Balkan u Evropi” (BiEPAG) i “think tank” organizacija iz Berlina, Dipart.

Holandija se često prikazuje kao skeptična u pogledu politike proširenja Evropske unije, podsjeća se u studiji. Nekoliko uzastopnih istraživanja, kako navode, potvrdilo je generalno negativne stavove holandske javnosti prema pitanju proširenja EU, pri čemu je većina ispitanika pokazala samo površno interesovanje za ovo pitanje, posebno kada je u pitanju Zapadni Balkan.

S druge strane, dodaje se, do sada je bilo malo dokaza o tome kako je ruski rat u Ukrajini uticao na javno mnjenje o EU, evropskom jedinstvu ili proširenju. Rezultati ove sveobuhvatne studije pružaju nijansiranu i pozitivnu sliku o aktuelnim stavovima holandske javnosti prema proširenju EU, posebno kada je reč o Zapadnom Balkanu, navode autori.

Istraživanje je pokazalo da 45 odsto holandske javnosti smatra da bi proširenje EU na Zapadni Balkan bilo veoma dobro ili prilično dobro, 34 odsto navodi da ga doživljavaju prilično negativno ili veoma negativno, a 21 odsto ispitanika nije siguran.

Proširenje EU na Zapadni Balkan za većinu holandskog stanovništva ne predstavlja značajno pitanje. Da njihovi životi neće mnogo ili uopšte biti pogođeni pridruživanjem zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ocijenilo je 51 odsto ispitanika, 34 odsto smatra da će to uticati na njihove živote, dok 15 odsto nije sigurno u to.

”Poređenja radi, kada je riječ o potencijalnom ulasku Turske u EU, 44 odsto navodi da će to uticati na njihove živote, što pokazuje da holandska javnost ima različite poglede na zemlje kandidate”, navode u saopštenju iz Evropskog fonda za Balkan.

Jedan od autora studije: Srđan Cvijić
Jedan od autora studije: Srđan Cvijićfoto: BORIS PEJOVIC

Iz EFB navode da je veći dio holandske javnosti uvjeren da bi se ključne politike EU, kao što su ekonomska, bezbjednosna ili kulturna politika, ili poboljšale ili bi ostale iste u slučaju pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana EU.

”Naše istraživanje pokazuje da su stavovi prema proširenju EU usko povezani sa opštim stavom prema Uniji. Kada se uporede profili stavova, studija pokazuje da građani koji podržavaju proširenje EU na Zapadni Balkan ujedno imaju i pozitivniju sliku o EU. Više od dvije trećine onih koji podržavaju proširenje ima i pozitivan stav o EU. Shodno tome, samo jedna trećina onih koji ne odobravaju proširenje dijeli pozitivne stavove o EU”, saopšteno je iz EFB.

Ističu, da pored toga, velika većina ispitanika koji odobravaju proširenje EU na Zapadni Balkan smatra da je Holandija dobro zastupljena u EU - oko 70 odsto.

Istraživanje pokazuje da 80 odsto holandske javnosti brine zbog rata u Ukrajini, ali samo 26 odsto želi da se EU brzo proširi zbog rata.

Iz EFB navode da u skladu s holandskim motom proširenja EU – “strogo, ali pravično” – sveukupno, dvoje od troje ispitanika smatraju da bi zemlje kandidati trebalo da se pridruže ako su kriterijumi za pristupanje ispunjeni:

”Blizu 90 odsto onih koji podržavaju proširenje EU slaže se sa tom izjavom, a takav stav odobrava čak i blizu 50 odsto ispitanika koji se protive pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana. Ovaj značajan nalaz potvrđuje i fokus grupe”.

Do podataka se došlo kroz onlajn anketu u kojoj je od 28. aprila do 25. maja 2022. učestvovala 1.571 osoba. Nakon ankete uslijedila je fokus grupa od 24 osobe, koja se sastala 20. i 21. juna u Roterdamu. Posljednji korak prikupljanja podataka sastojao se od jedanaest intervjua sa holandskim političarima na nacionalnom i evropskom nivou, službenicima za politiku i visokim holandskim državnim službenicima od 26. jula do 20. oktobra.

Autori studije su Srđan Cvijić, Donika Emini i Milena Stefanović iz EFB i BiEPAG.

Bonus video: