Prava Crna Gora: Uskoro u proceduri zakonsko rješenje kojim se ograničavaju cijene zakupa stambenih objekata

Naglašavaju i da podstanari žive u lošim uslovima, kao što su male i neadekvatne prostorije, koje nepovoljno utiču na kvalitet njihovog života, za koje sada moraju da plate znatno veće cijene zakupa

3826 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora će uskoro u skupštinsku proceduru predati predlog zakonskog rešenja kojim bi se ograničile cijene zakupa stambenih objekata za građane Crne Gore, najavili su iz te partije.

Iz Prave smatraju da brojni podstanari u Crnoj Gori imaju veliki problem da plate stanarinu, zbog naglog povećanja cijena zakupa stanova na tržištu, da su mjesečne stanarine u Crnoj Gori porasle poslednjih mjeseci od 30 do čak 100 odsto, tako da iznajmljivanje nekretnina iznosi i do 2.000 eura.

"Egzistencija više od 30.000 podstanarskih porodica je ugrožena zbog naglog skoka visine stanarine, tako da se mora hitno reagovati donošenjem zakona, kojim bi se ograničila cijena zakupa objekata za stanovanje. Država ima pravo i mora da se uključi u hitno rješavanje ovog problema, jer cijene zakupa stanova nastavljaju da rastu. Ne smije se dozvoliti stanodavcima da zloupotrebljavaju trenutnu situaciju sa dolaskom izbjeglica iz Rusije i Ukrajine, podižući stanarinu i brojnim podstanarima koji jedva preživljavaju", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju i da podstanari žive u lošim uslovima, kao što su male i neadekvatne prostorije, koje nepovoljno utiču na kvalitet njihovog života, za koje sada moraju da plate znatno veće cijene zakupa.

Iz Prave smatraju da se taj problem u kratkom roku može riješiti samo uvođenjem zakonskog ograničenja visine stanarine, na sličan način kako je to urađeno u Njemačkoj, Holandiji, Španiji i slično.

"Na primjer u najvećim gradovima Nemačke, uključujući Hamburg, Berlin, Štutgart i Minhen, uvedeno je ograničenje da stan ne može biti izdat za cijenu, koja je više od 10 odsto veća od cijene uporednog stana na određenoj lokaciji. Postoje i druga ograničenja, kao što je na primjer u Holandiji, gdje je visina cijene za iznajmljivanje stambenog prostora ograničena u fiksnom novčanom iznosu u zavisnosti od broja spavaćih soba, starosti zgrade i lokacije. U Španiji postoji rješenje da se ograničava prosječna kirija, koja je veća od 30 odsto prosječnog primanja domaćinstva", piše u saopštenju.

Navedena rješenja se, prema njihovim riječima, godinama uspješno primjenjuju u praksi, tako da bi se slično rješenje moralo u nakraćem roku primijeniti i za ograničenje cijene zakupa objekata za stanovanje u Crnoj Gori.

Bonus video: