Konjević: Devijacije još izraženije, doveden u pitanje građanski koncept društva

Evropska unija danas više nego ikad mora da pokaže da su njena vrata otvorena, a zemlje Zapadnog Balkana partner kojeg što prije očekuju, poručio je Konjević

2198 pregleda 3 komentar(a)
Sa samita u Beču, Foto: SDP
Sa samita u Beču, Foto: SDP

Političke promjene koje su se desile u Crnoj Gori bi bile razlog za zadovoljstvo da je kontekst drugačiji, a alternativa istinski proevropska, ali nasuprot tome rezultat je da su devijacije koje su ranije postojale čak i izraženije, dok je strateško usmjerenje države i cijelog društva, kao i njegov građansko-evropsko-sekularni koncept, suštinski dovedeno u pitanje.

To je ocijenio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, obraćajući se učesnicima liderskog samita za Zapadni Balkan, u organizaciji Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, održanog u Beču.

Iz SDP-a je saopšteno da je na skupu, koji je tretirao temu politike proširenja EU posebno u kontekstu nedavno završenog samita u Tirani, razgovarano o ključnim izazovima u sprovođenja politike proširenja i urgentnoj potrebi da se obezbijedi novi zamah toj politici, koji u konačnom treba da rezultira punopravnim EU članstvom svih zemalja regiona.

Na panelu pod nazivom „Budućnost politike proširenja nakon Tirana samita“, Konjević je iznio svoja zapažanja na temu evropske perspektive i glavnih problema sa kojima se trenutno suočavaju zemlje regiona.

„Politika proširenja EU je jedna od nauspješnijih politika Evropske unije i ona je uvijek bila i najbolja potvrda superiornosti vrijednosti na kojima počiva EU, budući da su one vremenom postajale temeljni orjentir i civilizacijski pravac za mnoge zemlje koje su postajale punopravne članice“, kazao je Konjević, kako je saopšteno iz SDP-a.

On je naveo i da EU mora graditi svoju sposobnost privlačnosti prema svom najbližem okruženju, jer bez toga ne može biti doživljena ni kao geopolitički akter dovoljno snažan da bude kompetitivan u sve složenijoj globalnoj političkoj, ekonomskoj i bezbjednosno-odbrambenoj trci.

On je naglasio i da EU danas više nego ikad mora da pokaže da su njena vrata otvorena, a zemlje Zapadnog Balkana partner kojeg što prije očekuju.

„Crna Gora je i prethodnih godina posebno bila važna meta raznih struktura i državnih politika koje žele i Crnu Goru, a i region u cjelini, odvratiti od pripadnosti evropskom i evroatlantskom krugu demokratskih država i vrijednosti koje ovi sistemi baštine“.

On je ocijenio da je rezultat u posljednje više od dvije godine to da je Crna Gora, od predvodnika u integracijama, postala "jedan od većih problema naših EU partnera - država koja je na svim nivoima stagnirala u integracionom procesu".

„Ono što je posebno zabrinjavajuće je da se u ove dvije godine kroz razna kadrovska rješenje, politike, odluke itd. potpuno otvorio prostor za podrivanje svih onih društvenih vrijednosti koje su sinonim za evropsko, građansko i otvoreno društvo. Društveni ambijent sve više poprima obrise atmosfere koju smo imali 90-ih godina, čemu pečat daje snažna propaganda iz najbližeg susjedstva i naravno brojni ruski proksiji koji djeluju manje ili više skriveno, a čije se djelovanje toleriše“, rekao je Konjević.

On je na kraju zaključio da je zbog svega toga pomoć i podrška "naših evropskih prijatelja" nikada nije bila potrebnija, te da je ovo momenat kada treba snažno i odlučno djelovati u interesu "konačnog poraza politike prošlosti i nacionalizma" i "konačnog trijumfa" evropske i progresivne politike.

Bonus video: