Završena misija Evropske komisije na temu nezavisnih i regulatornih tijela

Iz Vlade su kazali da su nezavisni eksperti iz Litvanije, Portugala i Slovenije imali priliku da razmijene mišljenja s predstavnicima ministarstava unutrašnjih poslova, pravde, ljudskih i manjinskih prava, finansija, kulture i medija, javne uprave

3235 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Misija Evropske komisije (EK) o nezavisnim i regulatornim tijelima okončana je završnim sastankom i ona će omogućiti sveobuhvatnu procjenu institucionalnog okvira nezavisnih nadzornih ili regulatornih institucija, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Navodi se da je misija, koja je organizovana u saradnji s ministarstvima evropskih poslova i pravde, posebno značajna u kontekstu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 10 - Informatičko društvo i mediji.

Iz Vlade su kazali da su nezavisni eksperti iz Litvanije, Portugala i Slovenije imali priliku da razmijene mišljenja s predstavnicima ministarstava unutrašnjih poslova, pravde, ljudskih i manjinskih prava, finansija, kulture i medija, javne uprave.

“Kao i Generalnog sekretarijata Vlade, Skupštine, Kancelarije Ombudsmana, Agencije za elektronske medije i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama”, navodi se u saopštenju.

Zatvarajući misiju, šef Radne grupe za poglavlje 24 Miloš Radonjić ukazao je da je misija bila izuzetno značajna zbog činjenice da su predstavnici crnogorskih institucija, kroz direktnu komunikaciju s nezavisnim ekspertima, uspjeli da sagledaju trenutno stanje na zakonodavnom i institucionalnom planu.

Predstavnici crnogorskih institucija, kako je dodao, uspjeli su da identifikuju nedostatke i slabosti sistema kroz razmatranje konkretnih predmeta iz nadležnosti institucije Ombudsmana, Agencije za elektronske medije i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Radonjić je istakao da je ova vježba bila prilika da se dodatno ojača svijest o neophodnosti kontinuiranog zajedničkog doprinosa svih društvenih aktera nezavisnosti regulatornih i nadzornih tijela, s krajnjim ciljem dostizanja najviših evropskih standarda i implementacije najboljih evropskih praksi u toj oblasti.

On je zaključio da će izvještaj sa misije pomoći da viziju daljeg unapređenja stanja u toj oblasti učine jasnijom, ali i da naprave dodatan iskorak u pregovaračkim poglavljima 23 i 10.

Šef radne grupe za poglavlje 23, Bojan Božović, ukazao je da će preporuke koje će se naći u izvještaju sa misije biti detaljno analizirane ne samo u okviru radne grupe za poglavlje 23 i 10, već i na sjednicama Vlade i Savjeta za vladavinu prava.

Bonus video: