Vujović: EU partneri potvrdili gaženje Ustava, vanredni izbori jedino rješenje

U SDP-u očekuju da se neće ići u "dalje eksperimente i eventualno nove neustavne pokušaje"

2467 pregleda 21 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Gaženje Ustava i ruganje sa demokratskim procedurama ne može voditi bilo kakvom održivom i stabilnom rješenju i to su "akterima pokušaja ustavnog puča" jasno stavili do znanja i Venecijanska i Evropska komisija, saopštio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

"Nakon jasnog stava Venecijanske komisije da neustavne izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore treba odbaciti očekujemo da se parlamentarna većina vrati ustavnom i demokratskom rješavanju krize koje je jedino moguće organizovanjem hitnih vanrednih parlamentarnih izbora", naveo je on.

Vujović je kazao kako SDP očekuje da se sada, nakon što je Crna Gora "bespotrebno izgubila dragocjeno vrijeme da se spozna očigledna stvar", neće ići u dalje eksperimente i eventualno "nove neustavne pokušaje", već da će se kriza riješiti brzim izborima, "kako to čini sav demokratski svijet".

"Demokratski front će, vjerujemo, imati priliku veoma brzo da ispuni ono što je najavio, a to je da zatraži vanredne parlamentarne izbore odmah nakon što neustavni zakon bude finalno odbačen.

"Dogovor o održavanju izbora će sasvim sigurno otvoriti prostor i za rješavanje pitanja izbora sudija Ustavnog suda, koji postupak je parlamentarna većina, jednako kao i onaj vezan za izmjene Zakona o predsjedniku, vodila u neskladu sa Ustavom, dobrom demokratskom praksom i na kraju dobrom namjerom da pravovremeno dođemo do funkcionalnog i cjelovitog Ustavnog suda", zaključio je Vujović.

Bonus video: