Đurović: Šefovi poslaničkih klubova da ulože posljednje atome snage da dođu do zajedničkog rješenja povodom sudija US

"Takva potencijalna situacija će dovesti do daljeg usložnjavanja i onako već teškog stanja u zemlji i vratiće Crnu Goru nekoliko koraka unazad kada su u pitanju već uspostavljeni demokratski standardi i vrijednosti", navodi se u njenom saopštenju

9554 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović apelovala je na šefove poslaničkih klubova da danas ulože posljednje atome snage da dođu do zajednički prihvatljivog rješenja kako bi se izabrale sve sudije Ustavnog suda.

Đurovć je navela i da trajuća politička kriza u Crnoj Gori dugo opterećuje građane i blokira proces pristupanja države Evropskoj uniji.

Ona je napomenula da je to ključni preduslov za rješavanje i drugih pitanja, kao što su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, koji je izazvao veliku polemiku u javnosti, neregulisano izborno zakonodavstvo, izostanak izbora vrhovnog državnog tužioca i ostalih članova Sudskog savjeta, itd.

"Jasno je da bez regulisanja pitanja Ustavnog suda ne možemo govoriti o rješavanju ustavnih žalbi koje se tiču nedavno održanih lokalnih izbora, kao ni o legitimitetu bilo kog budućeg izbornog procesa u Crnoj Gori. Takva potencijalna situacija će dovesti do daljeg usložnjavanja i onako već teškog stanja u zemlji i vratiće Crnu Goru nekoliko koraka unazad kada su u pitanju već uspostavljeni demokratski standardi i vrijednosti", navodi se u njenom saopštenju.

Povezani članci

10. Decembar 2022.

Treća sreća ili krah

Đurović naglašava da je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju opredjeljenje i želja velike većine građana Crne Gore i javno saopšteni cilj svih političkih aktera, od kojih, kako je kazala, očekuje da pruže jasan doprinos postizanju funkcionalnosti institucija, jačanju vladavine prava i prevazilaženju vještački produkovanih podjela koje nas predugo koče u procesu sveukupnog razvoja i napretka.

"Zato, kao predsjednica Skupštine Crne Gore, koristim i ovu priliku da pozovem sve poslanice i poslanike da sjutra pokažemo da možemo da se izdignemo iznad ličnih i uskopartijskih interesa i da smo spremni da zajednički radimo za dobrobit građana i države, te da konačno usvojimo rješenja koja će zemlju izvući iz ćorsokaka"

Bonus video: