Bošnjak pisala čelnicima ASK-a: "Da vidimo koliko ste zaista nezavisni"

"Pošto ste onog dana kada se trebalo raspravljati o vašem radu u Skupštini, očigledno, već unaprijed isplanirano, 'junački' utekli sa 'bojnog polja', ostala sam uskraćena da vam postavim nekoliko važnih pitanja", navela je potpredsjednica Skupštine

16527 pregleda 25 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak uputila je otvoreno pismo čelnicima Agencije za sprječavanje korupcije (ASK). Ona je kazala je na plenumu, kada su prisustvovali direktorica ASK-a Jelena Perović i predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović, bila uskraćena da im postavi nekoliko pitanja, pa je odlučila da to uradi javno.

Pismo Bošnjak prenosimo integralno:

"Pošto ste onog dana kada se trebalo raspravljati o vašem radu u Skupštini, očigledno, već unaprijed isplanirano, „junački“ utekli sa „bojnog polja“, ostala sam uskraćena da vam postavim nekoliko važnih pitanja, pa ću to uraditi ovako javno, kao da smo u plenumu, a kroz odgovore će se pokazati koliko ste vi zaista nezavisni i nepristrasni, a dostojni funkcija koje obavljate…

"Zbog čega ni nakon skoro 20 godina rada na imovinskim kartonima javnih funkcionera, još uvijek nemamo spisak javnih funkcionera… Šta ste uradili po tom pitanju, osim što ste formirali radnu grupu prije godinu i po, čiji ste rad dodatno platili 10.000 eura, iako je to posao par ekselans iz redovnog rada Agencije, pa pošto ste i vi predjedniče Savjeta, gospodine Raduloviću primali naknadu, ne bi bilo loše da sve ovo objasnite javnosti…

"Obaveza je nadležnih u Agenciji da provjerava imovinu svih lica koje izbaci sistem slučajnog izbora, zašto nijeste to radili kada su u pitanju predstavnici sudstva i policije?

"Kad smo već kod provjere imovine, da li se pokreću prekršajni postupci za sve nepravilnosti, ili ipak za neke čekate da nastupi zastara?

"I još nešto što javnost zanima, da li ste i u koliko slučajeva primijenili član 30 Zakona o sprečavanju korupcije, koji kaže da ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom, veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda. Tih je slučajeva ne mali broj, od predstavnika policije do bivših ministara, te Predsjednika države koji se našao na Forbsovoj listi najbogatijih u svijetu.

"Da li ste imali u prethodne tri godine više od tri slučaja utvrđenog konflikta interesa, ili ste se u ovoj oblasti samo „zabavljali“ slučajevima nespojivosti funkcija?

"Da li ćete gospodo Radulović i Perović preuzeti odgovornost, ukoliko vam Upravni sud opet vrati na ponovno odlučivanje onih pet odluka u vezi sa Predsjednikom i Premijerom?

"A sad par pitanja o zapošljavanju…

"Prema podacima Uprave za kadrove u toku je 10 oglasa za angažovanje lica za rad u vašoj Agenciji. Pitam da li će biti primljena lica koja ste već odabrali i angažovali preko raznih ugovora? Da li to znači da i vi kao Agencija za sprečavanje korupcije pravi namještene oglase i da su ona posebna pitanja u testu, već bila poznata ovim licima? I još nešto, pošto na jednima izigravate stroguću i profesionalnost, a na drugima ne, da li se za lica trenutno angažovana na određeno vrijeme vodi evidencija ulaska i izlaska u Agenciju, ili su oni povlašćeni jer su vaš izbor.

"Da li ste vi radno angažovali lica na ugovore po šest mjeseci i to u vrijeme izborne kampanje, a da nijedan od njih nijeste objavili na sajtu, što tražite drugima. Evo primjera, po podacima Poreske uprave dostupan je ugovor sa VD pomoćnikom direktora, dakle vašim pomoćnikom gospođo Perović prije ljeta jun/jul, a vi ste kasnije dali sporno mišljenje da Agencije nijesu obveznici dostavljanja odluka o zapošljavanju. Zašto, čega se plašite a drugima namećete druga pravila igre?

"Da li ste proračunavali eventualnu štetu koju će Agencija imati po osnovu radno pravnih sporova i da li će iko snositi odgovornost ukoliko je bude. To nećete moći da platite, kao onu sitnu kaznu zbog vaše pohlepe da preko Agencije kupite najskuplji telefon, jer ništa je I-Phone ako nije zlatni. Iz tog posla ste i nakon kazne vi gospođo Perović izašli u plusu, a iz ovih će to malo teže ići.

"A ne bi bilo loše da informišete javnost koliko je novca do sada, u ove dvije godine isplaćeno po tužbama/žalbama na akte Agencije?

"Pitanje je i da li su pokrenuti prekršaji protiv svih institucija koje su prekoračile mjesečnu potrošnju u septembru 2022. godine, prema podacima Ministarstva finansija i vi ste kao Agencija prekoračili limit, pa me interesuje kako stoje stvari.

"A sad neka pitanja oko planiranih ulaganja u informacioni sistem u 2023. godini? Planirate nekoliko stotina hiljada eura, bez valjane analize, bez kadra koji to može da iznese a sa firmom sumnjivog kvaliteta…Da li je tačno da u tenderu koji je u toku piše sa će uplata ići avansno prije odrađenog posla, a posao će se realizovati po specifikaciji datoj u tenderu, a ta specifikacija ne sadrži nikakve nove funkcionalnosti u odnosu na postojeće što ima Agencija, što liči na alibi za u ništa potrošene na stotine hiljada eura?

"I molim vas u dilemi sam da li je vašoj Agenciji potrebno šest automobila, kao da ste terenska kompanija, a posebno mi je interesantno da li je zaista bila neophodna kupovina auta od 40.000 eura u vrijeme krize 2021. godine i to BMW. Umijete izabrati gospođo Perović, zlatni I-phone i BMW, bez toga je zaista nezamisliva borba protiv korupcije. Informišite javnost, ko sve koristi ova vozila i da li objavljujete putne naloge za sva vozila ili selektujete, ili i tu pravite selekciju?

"Da li je tačno da je održavanje vozila, bez tendera, povjereno firmi lica koje će biti primljeno da radi u Agenciju, ako ga ne preduhitri ovo pismo, a čiji član familije je već angažovan u Agenciji.

"Za koja sve lica se plaćaju telefonski računi i da li je tačno da se plaćaju i za lica koja nijesu zaposlena u Agenciji ili koja su članovi domaćinstva rukovodilaca?

"A što se Izvještaja o radu u kome ste se samonahvalili tiče, jasno je da od nekih devet osnovnih nadležnosti Agencije, u par njih nešto radilo - oblast kontrole imovinskih kartona, zviždači, finansiranje partija i davanje mišljenja, a da li se išta radilo u onih preostalih pet oblasti, jer u Izvještaju, o radu službenika u nadležnostima sukoba interesa, poklona, planova integriteta, lobiranja, sponzorstva i donacija, nema nikakvih informacija.

"Da li je novom sistematizacijom ispunjeno osnovno pravilo da 60 odsto ukupno zaposlenih bude u okviru poslova iz osnovne nadležnosti, odnosno da direktno sprovode nadležnosti a da 40 odsto preostalih bude podrška, ili je situacija obrnuta u Agenciji?

"Za sad toliko pitanja, nastavak će uslijediti… pa ćemo na kraju svega vidjeti da li ste zaista vi ti koji treba da pokrivate te pozicije gospodo Perović i Radulović", zaključila je Bošnjak.

Bonus video: