Radunović: Izglasaćemo ponovo izmjene Zakona o predsjedniku

Radunović rekao da je DPS došao na pregovore sa stavom koji nisu željeli da mijenjaju

38603 pregleda 37 komentar(a)
Radunović, Foto: Nikola Dragaš
Radunović, Foto: Nikola Dragaš

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, kazao je večeras u Skupštini da nema dobrih vijesti u vezi trećeg sastanka partija o izboru sudija Ustavnog suda (US).

"Postojala je određena razlika u pristupu između Demokratske partije socijalista (DPS) i ostalih stranaka iz opozicije, jer su oni pokazivali određeni stepen konstruktivnosti, iako to nije urodilo plodom", rekao je on na pres-konferenciji nakon trećeg sastanka, održanog u parlamentu.

Radunović je naveo da je DPS došao na pregovore sa stavom koji nisu željeli da mijenjaju.

"Onaj ko je u ovako teškoj situaciji kao što je DPS, trebalo je, ako misli dobro partiji, malo drugačije da gleda na to".

Istakao je "konstruktivnu poziciju" lidera i poslanika Force Gencija Nimanbegua.

"Predlagao je paket dogovor koji bi podrazumijevao datum izbora, vladu u kojoj bi svi bili i izbor svih sudija US-a. Zato smo odgađali kraj pregovora, pokušavajući da skupimo 49 poslanika, da izglasamo sudije i da se formira ta vlada. Većina od četrdeset jednog poslanika čvrsto stoji", dodao je Radunović.

Poručio je da će sjutra ponovo biti izglasati izmjene Zakona o predsjedniku, jer je to "jedini način da se izađe iz krize".

"Venecijanska komisija je dala nacrt mišljenja na izmjene. U njemu je jasno rečeno da smo u ovu situaciju došli zato što predsjednik nije dao mandat većini. Izlaziti iz krize se mora. Usvajanjem zakona želimo da dođemo do legitimne vlade. Mnogo je bolje da imamo vladu s podrškom četrdeset jednog poslanika, nego devet njih, koliko podržava trenutnu vladu"; istakao je Radunović.

Povezani članci

11. Decembar 2022.

Partije razgovarale o izboru sudija Ustavnog suda

Bonus video: