Pisonero: Politički akteri hitno da osiguraju funkcionisanje US i opozovu Izmjene Zakona o predsjedniku

"Glasanje u Skupštini za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku protivno je preporukama Venecijanske komisije da se zakon ne usvaja dok KZ ne postane u potpunosti operativan i u stanju da ocijeni njegovu ustavnost nakon usvajanja", navela je ona

26852 pregleda 63 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svi politički akteri u Crnoj Gori moraju hitno da preduzmu radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i poništili izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Naglasila je da je od vitalnog značaja da svi u Crnoj Gori budu maksimalno uzdržani i uzdrže se od daljih provokativnih radnji.

Ona je konstatovala da je Crna Gora propustila još jednu priliku da imenuje članove Ustavnog suda i okonča institucionalnu krizu.

"Potpuno funkcionalan Ustavni sud sastavljen od kompetentnih članova je ključ da Crna Gora zaštiti osnovna prava svojih građana i da napreduje u evropskom putu", poručila je ona u objavi na Tviteru.

Pisonero je kazala da bi novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu i pravilan i inkluzivan proces selekcije trebalo da se pokrene bez odlaganja.

"Glasanje u Skupštini za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku protivno je preporukama Venecijanske komisije da se zakon ne usvaja dok KZ ne postane u potpunosti operativan i u stanju da ocijeni njegovu ustavnost nakon usvajanja", navela je ona.

Bonus video: