Mašković: Poslanici parlamentarne većine poljuljali međunarodni ugled Crne Gore

Poručio je da je 43. Vlada “s predumišljajem postupala suprotno preporukama EU i usvajala brojne zakone i druge akte koje nisu u skladu sa pravnom tekovinom EU

2787 pregleda 12 komentar(a)
Mašković, Foto: Socijaldemokrate
Mašković, Foto: Socijaldemokrate

Osim što su poslanici parlamentarne većine, uprkos upozorenjima Venecijanske komisije pregazili Ustav Crne Gore i nasrnuli na pravni poredak države direktno podrivajući instituciju predsjednika, oni su, kao nikada do sada, poljuljali međunarodni ugled Crne Gore.

To je saopštio član Izvršnog odbora Socijaldemokrata Miloša Maškovića.

“Posljedice ovakvih odluka, odnosno sveukupne političke i institucionalne krize ozbiljno dovode u pitanje spoljnopolitički kurs Crne Gore. Mislim da postoji realna opasnost da će EU, kada je riječ o Crnoj Gori aktivirati klauzulu balansa, što znači zaustavljanje pregovora o pristupanja EU”, saopštio je Mašković.

Prema njegovim riječima, tokom protekle dvije godine u gotovo svim izvještajima o napretku Crne Gore EU je “evidentirala stagnaciju ili čak nazadovanje u pojedinim oblastima”.

Mašković poručuje i da je 43. Vlada “s predumišljajem postupala suprotno preporukama EU i usvajala brojne zakone i druge akte koje nisu u skladu sa pravnom tekovinom EU, što je, između ostalog slučaj i sa Zakonom o predsjedniku”.

“Sa druge strane, reakcije naših međunarodnih partnera na usvajanje neustavnog Zakona o predsjedniku naslućuju mogućnost za takav scenario. Crna Gora je od danas zemlja bez vladavine prava, a to nisu evropske vrijednosti. Uzgred, Crna Gora baštini sve manje evropskih, a sve više srpsko-ruskih vrijednosti. Tome nije mjesto u Evropi”, zaključio je on.

Bonus video: