Kovač: EK kazala da je zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom komplementaran sa pravnim tekovinama EU

Kovač je kazao da je ovaj predlog zakona važan korak naprijed u targetiranju nezakonite imovinske koristi da su otvoreni da uvažimo sugestije iz parlamenta da tekst zakona učinimo efikasnim

31841 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Vlada je utvrdila predlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću čiji je glavni cilj da se oduzima imovina koja je proistekla iz djelovanja kriminalnih organizacija iz oblasti visoke korupcije.

"Dobili smo mišljenje EK da je zakon u potpunosti komplementaran sa pravnim tekovinama EU. Cilj zakonodavca je da targetira nezakonito imovinu koja je proistekla iz djelovanja kriminalnih organizacija iz oblasti visoke korupcije. Shodno zakonu o SDT-u, to se radi o djelima kada je javni funkcioner izvršio krivična djela zloupotrebe službenog položaja, protivzakoniti uticaj, navođenje na protivzakoniti uticaj, primanje i davanje mita, ako je pribavljena imovinska korist koja prelazi vrijednost od 40.000 eura zloupotrebom ovlašćenja u privredi, kao i krivična djela pranja novca, terorizma i ratnih zločina", rekao je ministar pravde Marko Kovač.

On je pojasnio da je novina uvođenje kataloga krivičnih djela pa se uvodi kazna za učinjeno djelo sa umišljajem za koje se može izreći kazna od četiri godine i više, kao i da se trajno oduzimanje imovine sprovodi u skladu sa ovim i Zakonom o parničnom postupku.

Povezani članci

15. Decembar 2022.

Vlada danas o oduzimanju imovine kriminalcima

Predviđeno je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom djelatnošću, a njena ukupno procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50.000 eura, ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Imovina stečena kriminalnom djelatnošću može se oduzeti ako je stečena u periodu deset godina prije i/ili poslije izvršenja krivičnog djela. Proširen je krug lica koji se smatraju članovima porodice.

Kovač je rekao da se mora početi ozbiljna borba sa kriminalom i korupcijom i da su o tome slate jasne prouke.

"Ovaj predlog zakona je važan korak naprijed u targetiranju nezakonite imovinske koristi. Otvoreni smo da uvažimo sugestije iz parlamenta da ovaj tekst učinimo efikasnim, a sve na planu borbe protiv ovih devijantnih pojava", pojasnio je Kovač.

Premijer Dritan Abazović je kazao da bi o ovom predlogu zakona trebalo da se organizuje posebna sjednica parlamenta.

"Građani čitaju danas da neki državni sužbenik sa šest miliona eura može da garantuje svoju kauciju. Ovo nije jedini primjer ima ih dosta", rekao je Abazović.

Bonus video: