Brđanin: Policija ostaje posvećena unapređenju regionalne saradnje

“Tokom sastanka u Bukureštu razmotren je napredak postignut tokom rumunskog predsjedavanja SEPCA-om i predstavljeni su predlozi aktivnosti za budući period”

2390 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: MUP Crne Gore
Sa sjednice, Foto: MUP Crne Gore

Uprava policije ostaje posvećena unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala, rekao je direktor te institucije Zoran Brđanin.

Delegacija policije, predvođena Brđaninom, učestvovala je na Generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA), koja je, u okviru predsjedavanja Rumunije tom regionalnom inicijativom, održana u Bukureštu.

Iz policije su kazali da SEPCA, kao regionalni mehanizam za operativnu i stratešku saradnju u sprovođenju zakona djeluje u cilju jačanja regionalne policijske saradnje i koordinacije u borbi protiv organizovanog kriminala.

Kako su rekli, SEPCA je najveća policijska profesionalna mreža koju čine šefovi policija iz Jugoistočne Evrope.

“Tokom sastanka u Bukureštu razmotren je napredak postignut tokom rumunskog predsjedavanja SEPCA-om i predstavljeni su predlozi aktivnosti za budući period”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, istaknut je napredak i sprovedene aktivnosti, kao što je izrada SEPCA Izvještaja o prijetnjama 2022 i uspostavljeni SEPCA veb /web/ sajt https://vvv.sepcaregion.eu/, ali i održani regionalni i bilateralni sastanci.

Iz policije su naveli da su, tokom Generalne skupštine, osim najznačajnijih strateških partnera - Kriminalističke policije Austrije i italijanskog projekta Suzbijanje teškog organizovanog kriminala na ZB - IPA 2019, svoje predloge za buduću saradnju sa zemljama članicama SEPCA-e predstavili i Savjet Evrope, CEPOL, INTERPOL i SELEC.

Brđanin je ukazao na važnost saradnje u okviru te regionalne inicijative, ali i na značaj unapređenja vidljivosti SEPCA-e, kontinuiranog ažuriranja Izvještaja o procjeni prijetnji.

On je predložio konkretne modalitete saradnje sa SEPCA partnerima, uz apostrofiranje obnavljanja i unapređenja saradnje sa međunarodnim SEPCA partnerima.

“Brđanin je zahvalio rumunskom direktoru policije Mateiju na organizovanom događaju i poželio uspjeh narednoj predsjedavajućoj zemlji SEPCA-om, Republici Srpskoj, naglasivši da Uprava policije ostaje posvećena unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala”, rekli su iz policije.

Oni su saopštili da je u okviru SEPCA Generalne skupštine, održan bilateralni sastanak direktora policija Crne Gore i Rumunije koji je bio prilika da sagovornici identifikuju zajedničke rizike i razmotre modalitete buduće saradnje.

Bonus video: