SDP: Lajčak i Picula izrazili zabrinutost za krizu u Crnoj Gori

Krivokapić kazao da Crna Gora "sveobuhvatno, ubrzano zaranja u antievropski tok"

6237 pregleda 34 komentar(a)
Lajčak i Krivokapić, Foto: SDP
Lajčak i Krivokapić, Foto: SDP

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić imao je sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, za vrijeme boravka u Briselu.

Iz SDP-a je saopšteno da je na sastanku zajednički istaknuta zabrinutost za "eskalirajuću krizu u kojoj se nalazi Crna Gora".

"Građane će to koštati kao i direktan sukob sa politikom EU u poštovanju evropskih bazičnih principa isto kao i tokom 90-tih, kada je vlast takođe slušala Beograd. Prva sankcija kao odgovor na neustavno ponašanje vladajuće većine upravo je otkazivanje Parlamentarnog sastanka za saradnju i pridruživanje. Otkazivanje sastanka dan pred zakazani termin održavanja jasna je poruka predsjednici Skupštine", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je istakao da je upravo iz takvih poruka jasno zaključiti zašto sada Bosna i Hercegovina, kao i Kosovo, "hrabro grabe naprijed" na putu evropskih integracija, dok Crna Gora "sveobuhvatno, ubrzano zaranja u antievropski tok".

Krivokapić je takođe razgovarao sa Toninom Piculom, poslanikom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za Crnu Goru.

Krivokapić i Picula
Krivokapić i Piculafoto: SDP

"Kao izuzetan poznavalac problema država Zapadnog Balkana, Picula je izrazio svoju zabrinutost ukupnom krizom koja se produbljuje i širi na sve oblasti života u Crnoj Gori. Suprotno apelima međunarodne zajednice, DF većina je zagazila na zli antievropski put koji vodi u izolaciju i sukobe sa euro-atlanskim partnerima i bezakonjem traži sukobe i unutar Crne Gore.

"Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata, Kosovo je podnijelo aplikaciju za članstvo dok Crnu Goru posjećuje zabrinuta delegacija Sjedinjenih Američkih država, Velike Britanije i Njemačke jer DF-ovih 41 drže državu za taoca - bježeći od izbora", zaključuju iz SDP-a.

Bonus video: