Danijela Đurović 12. decembra uputila dopis za ponovnu proceduru izbora sudija

"Dobrobit građana i napredak države konačno moraju svima biti na prvom mjestu"

34229 pregleda 8 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović u potpunosti je posvećena postupku izbora sudija Ustavnog suda sve do njegovog potpunog kompletiranja, saopšteno je iz Kabineta Skupštine Crne Gore.

"U cilju pravilnog i istinitog informisanja javnosti, a imajući u vidu različite interpretacije posljednjih dešavanja u Crnoj Gori, posebno onih vezanih za izbor sudija Ustavnog suda Crne Gore, koristimo priliku da upoznamo građane sa nekoliko važnih činjenica", navodi se u saopštenju.

Đurovićeva je, kako je saopšteno, još 12. decembra 2022. godine, odmah nakon što kandidati za sudije Ustavnog suda nisu izabrani, uputila dopis predsjednici Ustavnog odbora Skupštine Simonidi Kordić u kome ju je obavijestila o tome i zatražila da se što prije otpočne sa ponovnom procedurom izbora sudija.

"Imajući u vidu evropsku agendu države Crne Gore, kao i neophodnost postojanja funkcionalnog Ustavnog suda, smatram neophodnim što prije otpočeti ponovni postupak izbora sudija kako bismo obezbijedili deblokadu institucije“, navodi se u obraćanju predsjednice Skupštine.

Dakle, kako dodaju, Đurovićeva je svoju ustavnu i zakonsku obavezu ispunila istog dana kada je, nažalost, propao još jedan pokušaj izbora sudija Ustavnog suda, i to zbog nepostojanja volje parlamentarne manjine da učestvuje u procesu i dâ doprinos da se konačno riješi ovo pitanje, koje je preduslov za rješavanje i svih drugih gorućih pitanja u Crnoj Gori.

"Uvjereni smo da će nakon ovog objašnjenja, javnosti Crne Gore biti kristalno jasno da je predsjednica Skupštine u potpunosti posvećena postupku izbora sudija Ustavnog suda sve do njegovog potpunog kompletiranja. Duboka institucionalna kriza u Crnoj Gori može se riješiti jedino izborom sudija Ustavnog suda kao najviše sudske instance u državi, koja će u momentu kada bude potpuno funkcionalna, dati odgovore i na sva druga sporna pitanja oko kojih postoje neslaganja između političkih subjekata u našoj zemlji. Tom cilju treba svi da daju maksimalan doprinos i da ostave po strani kalkulacije i sitne partijske interese", navodi se u saopštenju.

Zaključuju da dobrobit građana i napredak države konačno moraju svima biti na prvom mjestu.

Bonus video: